Müllerova vila

V dnešní kulturní rubrice se můžete spolu s námi vypravit do Prahy Střešovic na virtuální návštěvu národní kulturní památky - funkcionalistické Müllerovy vily. Po dlouhých letech zanedbávání prošla mimořádně nákladnou rekonstrukcí a v nedávné době byla zpřístupněna pro veřejnost. Připravil Vilém Faltýnek.

Adolf Loos, brněnský rodák německého původu, patří k nejvýznamějším funkcionalistickým architektům. Je autorem například pruhované vily pro Josephinu Bakerovou, v Paříži na Montmartru postavil dům pro dadaistického básníka Tristana Tzaru. Pozornost vzbudil i návrhem mrakodrapu pro deník Chicago Tribune v USA. Reprezentační vila pro velkostavitele Františka Müllera, jejíž návrh vytvořil v letech 1929-30, v závěru svého života, je považována za nejvýznamější Loosovo dílo.

Pojďme teď do dalších místností vily. Uvidíme, s jakou důvtipností a originalitou je dům ušit na míru konkrétním lidem. Kam se hrabou současné domy, pomyslí si návštěvník. Adolf Loos odmítal secesi a její zdobnost. To vidíme například v pokoji určeném pro děti, kde až zaráží sice barevné, ale holé trubkové kontrukce postelí. Jiný takový příklad najdeme v koupelně. Po válce dům chátral a když v roce 1969 zemřela vdova po Františku Müllerovi, nastěhoval se sem Ústav marxismu leninismu. Na začátku 90. let řešil majitel, tedy magistrát Hlavního města Prahy, otázku, kde sehnat investora, který bude ochoten investovat velké peníze a při tom zachová původní funkci domu určeného k bydlení. ... říká starosta Prahy 6, Pavel Bém. Jakou funkci tedy plní původně rezidenční obytný dům dnes? Maria Szadkowska připomíná, že kromě prohlídkové náplně vila plní i funkci Dokumentačního a studijního centra Adolfa Loose, které zde pořádá přednášky a semináře pro studenty architektury. Dům se tak otevírá pro veřejnost a ožívá vlastním životem. Pokud přijedete do Prahy, bílý mediterální dům s terasami, pod kterými se jako moře rozlévá Praha s trojstěžníkem Hradčan, rozhodně stojí za návštěvu.