Muž stíhaný za pobodání rodiny je ve vazbě, jedna oběť zemřela

Šestatřicetiletý muž obviněný ze čtyřnásobného pokusu o vraždu svých příbuzných putoval ve čtvrtek do ruzyňské vazební věznice. Protože zhruba ve stejnou dobu jedna z jeho obětí v nemocnici zemřela, bude stíhání muže brzy změněno na obvinění z vraždy a trojnásobného pokusu o ni. "Zcela určitě se tak stane," řekl ČTK náměstek krajského státního zástupce Petr Šnajdr.

Údajně psychicky narušený muž v úterý podle policie pobodal sedmašedesátiletou matku, osmatřicetiletou sestru a její dva syny - devatenáctiletého a dvouletého. Mladá žena na následky svých zranění zemřela, sdělila ČTK mluvčí vojenské nemocnice v pražských Střešovicích Magda Thomesová. Poškozená při útoku utrpěla bodné rány v obličeji, čepel nože přitom pronikla až do mozku.

Okresní soud v Kladně vyhověl návrhu státního zastupitelství a vzal obviněného do vazby, řekl ČTK obhájce Jaroslav Ortman. Podle něj soud dospěl k závěru, že existují obavy z útěku obviněného a také nebezpečí, že by mohl v trestné činnosti pokračovat. "Klient mi řekl, že si přeje podat proti verdiktu o vazbě stížnost," prohlásil Ortman.

Proti obvinění stížnost nepodal, k činu se policii přiznal. Ovšem s tím, že místo svých blízkých viděl někoho jiného, do koho bodal. "Je přesvědčen o převtělení," konstatoval obhájce. Vyšetřování by nyní mělo pokračovat výslechy svědků, především poškozených. Jejich zdravotní stav to ale zatím neumožňuje. Zásadní roli sehraje v případu znalecký posudek psychologů a psychiatrů, kteří posoudí duševní stav obviněného a řeknou, zda byl v době činu příčetný.

Pokud se ukáže, že je za své jednání odpovědný a případ dostane na stůl soud, mohl by obviněnému vyměřit 12 až 15 let vězení, možná i výjimečný trest. Obviněný byl přitom stíhán už v minulosti, podle televize Nova byl odsouzen za znásilnění své malé dcery. Údajně byl kvůli tomu i vykastrován.

Muž napadl příbuzné údajně kvůli halucinacím. Nyní již mrtvá žena zřejmě při útoku kryla tělem dvouletého syna a asi mu tak zachránila život. Chlapec měl bodné rány v hrudníku a ruce, žádné zranění nebylo hluboké. Osud batolete je nyní v rukách sociálních pracovnic slánské radnice. "Varianty jsou prakticky dvě, buď se ho ujme někdo z příbuzných, nebo skončí v kojeneckém ústavu," řekl ČTK ve středu tajemník Petr Kolačkovský. Sociální pracovnice totiž rodinu sledují už delší dobu, tři chlapcovi sourozenci už skončili v ústavech.