Týden v ČR

Foto: Archiv ČRo 7
0:00
/
0:00

Česko se nepřidá ke vznikající evropské bankovní unii. Své banky tak nepodřídí plánovanému dohledu ze strany Evropské centrální banky. Na bruselské schůzce evropských lídrů to prohlásil premiér Petr Nečas.

Foto: Archiv ČRo 7 - Radia Praha
Česko se nepřidá ke vznikající evropské bankovní unii. Své banky tak nepodřídí plánovanému dohledu ze strany Evropské centrální banky. Na bruselské schůzce evropských lídrů to prohlásil premiér Petr Nečas. Česko už dřív naznačovalo, že chce nad činností bank zachovat dozor ze strany České národní banky. Výslovné odmítnutí účasti v bankovní unii ale premiér oznámil vůbec poprvé. S případným vetem nesouhlasila opozice - sociální demokrat Bohuslav Sobotka zdůraznil, že většina tuzemských bank je vlastněna nadnárodními finančními skupinami a regulace na evropské úrovni je tak podle něj nezbytná:

"Posílení kontroly těch velkých finančních skupin, které vlastní české banky já pokládám naopak za užitečné, protože kontrolovat tyto velké finanční skupiny v národním rámci už dnes nestačí. Z dlouhodobého hlediska bych pokládal za rozumné, aby se Česká republika přidala k bankovní unii. Na druhou stranu je určitě také důležité hlídat přesun kapitálu z našich bank do jejich matek."


Karolína Peake,  foto: ČTK
Vláda Petra Nečase je od středy v plné sestavě. Prezident Václav Klaus jmenoval do funkce tři nové ministry. Na post šéfky obrany Karolinu Peake ze strany LIDEM, do čela resortu dopravy Zbyňka Stanjuru z ODS a nestraníka Petra Mlsnu na post ministra bez portfeje a šéfa legislativní rady vlády. Premiér Petr Nečas si za novými členy vlády stojí. Odmítl kritiku, že Peake a Stanjura nejsou odborníky na své resorty.

"Rozhodující je to, zda jsou pracovití, schopní učenliví, zda jsou ochotni naslouchat odborníkům a zda mají politické a manažerské schopnosti. To každý prokáže až přímo na tom místě, nedá se dopředu spekulovat, zda to zvládne. Čili ta teze pana prezidenta, že z toho nebo onoho politika se přes noc nestane odborník na tu nebo onu oblast, je teze pravdivá a korektní."


Jana Bobošíková,  foto: ČTK
O funkci prezidenta se bude ucházet celkem devět kandidátů. Nejvyšší správní soud rozhodoval o stížnostech kandidátů vyřazených z prezidentské volby kvůli neplatným podpisům na peticích. Do volby vrátil k dosavadním osmi lidem kandidátku Suverenity Janu Bobošíkovou. Soud zrušil předchozí rozhodnutí ministerstva vnitra. Ministerstvo totiž podle volebního senátu použilo pro počítání neplatných hlasů špatný vzorec. Potvrdil to jeden z členů senátu Jakub Camrda:

"Ten výklad, který provedlo ministerstvo vnitra, je čistě z jazykového znění zákona myslitelný, nicméně všechny ostatní výkladové metody vedou k jednoznačnému závěru, že jde o výklad chybný, výklad, který je protizákonný i protiústavní."

U soudu naopak neuspěli ostatní vyřazení kandidáti: podnikatel Tomio Okamura a ekonom Vladimír Dlouhý. I při použití jiného odlišného vzorce nepřekonali 50 tisícovou hranici podpisů. Přímá volba prezidenta se uskuteční 11 a 12. ledna příštího roku. Volit mohou i občané v zahraničí a to na zastupitelských úřadech.


Foto: CorelDraw / Archiv ČRo 7
Zbraně by měly být v Česku pod větší kontrolou. Poslanci začnou projednávat vládní návrh, který počítá se zřízením elektronické centrální evidence zbraní. Současná papírová je podle ministerstva vnitra nepřesná a komplikuje policii prácí při kontrole zbraní. Novela podle premiéra Petra Nečase také zvýší bezpečnost při přepravě zbraní a střeliva.

"Umožní mimo jiné Policii České republiky prostřednictvím GPS sledovat aktuální polohu vozidel přepravujícího zbraně a střelivo. Centrální registr zbraní umožní monitoring pohybu zbraně ještě před její registrací a zjednoduší proces evidování zbraní."


foto: Archiv ČRo 7 - Radia Praha
Situace obětí trestných činů by se měla zlepšit. Podle vládní novely, kterou mají na stole poslanci, by měli mít tito lidé více informací o vyšetřování a také bezplatně zajištěnou právní a odbornou pomoc. Zvýšit by se měly i náhrady škod - vysvětluje prezidentka občanského sdružení Bílý kruh bezpečí Petra Vitoušová.

"Při té příležitosti se dnes vyplácené částky zdvojnásobí. Týká se to pozůstalých po obětech trestných činů, kteří ale musí splňovat podmínku, že jsou blízkou osobou a v době činu vedli společnou domácnost. Tam ta částka je dnes 150 tisíc a bude 200 tisíc."


Foto: ČTK
Po napojení na základní registry ve čtvrtek znovu zkolaboval registr vozidel. Na některých místech republiky fungoval systém pomalu, jinde přestali úředníci odbavovat úplně. Třeba v Praze na Jarově nešel systém několik hodin. Ministerstvo dopravy si od napojení registru na evidenci obyvatel slibovalo zrychlení odbavování žádostí. Podle ředitele odboru dopravy pražského magistrátu Josefa Mihalíka bude systém fungovat pomalu i příští týden.

"Systém není využitý na sto procent, to znamená některé obce se nepřihlásily do toho programu, takže čekejme, že v pondělí, kdy bude úřední den na všech pracovištích, že to bude vypadat trošku jinak, že ten program bude vytížený. Pondělí nám ukáže, jestli ten systém vydrží a nebo jestli se to bude muset nějakým způsobem upravovat."