Přehled tisku

Foto: ČTK
0:00
/
0:00

Další pokus o svržení vlády si levice věru nenačasovala dobře, soud s obálkovou stranou Věci veřejné bude pokračovat až počátkem dubna, píše autor Sloupku Lidových novin a pokračuje: Ještě později se má konat demonstrace, na kterou zvou odbory nespokojence všech "vyznání". Třetí hlasování o nedůvěře vládě se tedy koná v hluchém bodě.

Foto: ČTK
Další pokus o svržení vlády si levice věru nenačasovala dobře, soud s obálkovou stranou Věci veřejné bude pokračovat až počátkem dubna, píše autor Sloupku Lidových novin a pokračuje: Ještě později se má konat demonstrace, na kterou zvou odbory nespokojence všech "vyznání". Třetí hlasování o nedůvěře vládě se tedy koná v hluchém bodě. Ne že by nespokojenost s úsporami a výkonem vládnutí nějak opadala, právě naopak. Tím spíš vynikne tento akt jako od počátku zamýšlené demonstrativní předstírání vedené maximou "kdybychom nic nedělali, naši voliči by asi nebyli rádi". Cožpak je vláda tak dokonalá, že se jí nedá při takové příležitosti věcně ukázat, kde dělá největší chyby? Kde objektivně škodí či plýtvá, nebo naopak šetří tam, kde by neměla? Žel věcných vystoupení je pramálo a prázdná rathovská exhibice postavená na urážkách je slyšet daleko častěji. Jako by se ČSSD zhlédla v "programu" Holešovské výzvy, i ta velice přesně ví, co nechce, ale vteřinu poté, co by se její přání splnilo, by implodovala. Opoziční poslanci si od plic zanadávají a s pocitem dobře odvedené práce půjdou ze šichty, píše autor Sloupku Lidových novin.


"ODS hledá zájemce o Hrad. Startují první prezidentské primárky", hlásá jeden z titulků na úvodní straně Hospodářských novin. List připomíná, že Česko letos zažije politickou novinku - první prezidentské primárky v historii. ODS si v nich vybere svého kandidáta na Hrad. Stranické plány jsou podle listu velkolepé. Do vnitrostranických voleb se budou moct přihlásit i nestraničtí kandidáti, a když je potvrdí oficiální stranické orgány, mohou se zúčastnit volby. V těch budou moci postupně během dvou měsíců hlasovat všichni členové strany. "S výsledky budeme veřejnost seznamovat průběžně na webových stránkách ODS," popsal jeden z detailů stranický předseda a premiér Petr Nečas. Právě zveřejňováním průběžného stavu hlasování chce ODS udržet pozornost veřejnosti, ale také motivovat kandidáty, aby aktivně objížděli sdružení a ve veřejných debatních kláních získávali podporu, píší Hospodářské noviny.


Foto: Evropská komise
Po osmi letech v Evropské unii se z Čechů stali euroskeptici. Nejnovější čísla mluví jasně - Evropské unii důvěřuje už jen 37 procent lidí, tedy vůbec nejméně od měření v roce 1994. Vyplývá to z průzkumu agentury STEM, jehož výsledky komentuje deník Právo. List píše, že podle průzkumu Evropskému parlamentu důvěřuje v Česku jen 30 procent lidí. Podařilo se prezidentovi Václavu Klausovi Čechům naočkovat nedůvěru vůči Unii? Nebo za to může vleklá krize eurozóny, vážné potíže s miliardami z eurofondů, nebo bruselská opatření, která mnozí lidé vnímají jako byrokratická? Mohou to být například ta, která se týkají omezování levných klasických žárovek ve prospěch drahých úsporných, či požadavek větších klecí pro slepice, kde je v Česku průvodním znakem změn výrazné zdražení vajec a jejich nedostatek. Průzkum a reakce politiků ukazují, že důvodem nevídané skepse vůči Evropské unii je mix těchto důvodů, píše deník Právo.


Čtvrtý mobilní operátor zlevní volání v Česku. Na to spoléhá telekomunikační úřad. Hospodářské noviny však upozorňují, že všechno může být nakonec trochu jinak. Česko bude dražit další frekvence a chce mezi operátory pustit novou konkurenci. To by mohlo přinést souboj o zákazníky a tím i nižší cenu. Hospodářské noviny ale varují už titulkem na úvodní stránce - "Zmařená šance: levnější mobilní volání se odkládá". Podle listu totiž vstup nového operátora není jistý. Spíš naopak. Jen za licence a sítě by musel zaplatit miliardy korun, následovaly by navíc velké investice do sítí a tak dále. Přitom návratnost takového projektu je v dnešní době nejistá, varují Hospodářské noviny.


"Děti na provázku. Pomoc, či hloupost?", ptá se již v titulku na úvodní straně Mladá fronta Dnes. Jde o to, že se v Česku rozjel velký byznys s ochrannými pomůckami, z nichž mnohé jsou podle expertů škodlivé. V jedné z takových pomůcek děti vypadají jako zapřažení koně, ale je jistota, že se neztratí. Nejnovější ochranná pomůcka s názvem Walkodile stojí bezmála šest tisíc a v podstatě není ničím jiným než několika popruhy, do nichž se děti navléknou a "svážou" se k sobě. Podle prodejce se ideálně hodí pro mateřské školy. Jde o další z mnoha módních výstřelků, které mají děti chránit, ale odborníci je kritizují. V tomto případě se dítě podle nich nenaučí zodpovědně přecházet silnici. "Zdvořile jsme dealera odmítli a patřičně to zdůvodnili. Myslíme si, že pomůcka ve finále dětem uškodí," popsala učitelka z mateřské školy Milada Fišerová, jedna z mnoha, které se listu ozvaly poté, co si přečetly text o jiné pomůcce: helmičce pro batolata na doma. "Dealera jsme odmítnutím tak rozzuřili, že na nás křičel, že jsme nezodpovědné a skončíme v kriminále, pokud si pomůcku nezakoupíme," dodala učitelka Milada Fišerová. Podle odborníků část takových pomůcek má smysl, ale mnohé vyloženě škodí, píše Mladá fronta Dnes.


Foto: Filip Jandourek,  Český rozhlas
Ministerstvo spravedlnosti chce být přísnější na soudce. Jak píše deník Právo, vedení resortu vadí, že soudci se dnes mohou schovávat za tzv. "odlišný právní názor". I když udělají obrovské chyby, nebo někoho záměrně poškodí, ministerstvu se je v kárné žalobě málokdy podaří dohnat k odpovědnosti. Jednoduše řeknou, že měli jiný názor, upozorňuje list. nyní by se to ale mohlo změnit. Ministerstvo spravedlnosti totiž připravuje mnohem přísnější pravidla pro trestání soudců. Soudci i státní zástupci by tak v budoucnu mohli nést mnohem větší zodpovědnost hlavně v případech, kdy rozhodují opravdu svévolně a uloží například menší trest, než by podle zákona měli, píše deník Právo.


V Česku se spí hůř a méně než před lety, upozorňuje Mladá fronta Dnes. Má to pochopitelně negativní vliv na lidské zdraví a týká se to dětí i dospělých. Chodíme totiž spát později a spíme až o hodinu a půl méně, než před sto lety. To se přirozeně podepisuje na lidském zdraví, hlavně na nemocech srdce a cév. Jak deník píše, hlavní příčinou kratšího spánku je dnešní uspěchaná doba. Spousta lidí považuje spánek za v podstatě ztracený čas. Stále častější je i chronická nespavost. Leckdo je dokonce ve spánku agresivní a prudkými pohyby pod vlivem snu může dokonce zranit toho, kdo s ním sdílí lůžko, uzavírá Mladá fronta Dnes.


Brněnští hráči se radují z gólu,  foto: ČTK
Divili se brněnské euforii, ale pak poznali, že měla něco do sebe... Hokejisté pražské Sparty se nechali na ledě spálit nadšením Komety a po prohře 1:4 v šestém zápase vypadli už ve čtvrtfinále extraligového play off, píše deník Sport. Jedinou trofejí, kterou v této sezoně získali, tak byl pouze Prezidentský pohár pro vítěze základní části extraligy. Na další už vyčichlý favorit neměl. Co teď bude s bohatým týmem? - ptá se deník Sport.