Epidemie snížila kriminalitu: Loni se stalo nejméně trestných činů v novodobé historii

Kriminalita v Česku loni klesla téměř o 17 procent. Vyplývá to ze statistik policie. Ta za celý loňský rok řešila 165 a půl tisíce trestných činů, v roce předchozím to bylo přes 200 tisíc. Podle policie jsou hlavním důvodem poklesu kriminality opatření proti koronaviru a také omezení vstupu cizinců na území Česka.

Podle ředitele Úřadu služby kriminální policie a vyšetřování Policejního prezidia Luďka Fialy v roce 2020 policie zaznamenala nejméně trestných činů v novodobé historii. "Oproti předchozímu roku klesl o o 33 696 skutků. Objasněnost naopak vzrostla o více než 3 procenta a dosáhla úrovně 56,3 procent," upřesnil.

Pokles kriminality evidovali policisté ve všech sledovaných kategoriích. Například počet prostých krádeží klesl téměř o čtvrtinu, počet násilných činů o desetinu. Vražd loni policie zaznamenala 130, to je o 13 méně než v roce 2019. V této souvislosti policie uvádí, že stále platí, že významné procento těchto skutků je spácháno osobami, které se s obětí znají nebo jsou dokonce v příbuzenském poměru.

Foto: Filip Jandourek,  ČRo

Kriminalita podle policie poklesla zejména kvůli protikoronavirovým opatřením, která omezila mobilitu lidí napříč Českem i v zahraničí. "Hlavní příčiny poklesu nápadu trestné činnosti lze samozřejmě spatřovat v omezujících opatřeních, která zapříčinila menší mobilitu osob v České republice, v omezení vstupu občanů ostatních zemí k nám a dále také v novelizaci trestního zákoníku, ve které došlo ke změně hranice výše škody při kvalifikaci trestného činu na 10 tisíc korun," vysvětlil Fiala.

Kybernetických trestných činů loni policisté zaznamenali přes osm tisíc. Oproti předchozímu roku jde o zhruba čtyřprocentní pokles. "Nejvíce trestných činů prověřovali kolegové z hlavního města Prahy a z Jihomoravského kraje," doplnil mluvčí policejního prezidia Ondřej Moravčík.

Celkem pachatelé způsobili škodu za 22 a půl miliardy korun. Více než 70 procenty se na tom podílely hospodářské trestné činy. Policisté zajistili majetek v hodnotě 6,2 miliardy korun, což je o deset procent více než v roce 2019.

Pokles ve všech krajích

Pokles nápadu trestné činnosti se týkal všech krajů v České republice. Nejvyšší pokles kriminality oproti předchozím letům - více než o pětinu - policie zaznamenala v Praze a v Karlovarském kraji. Nejméně trestná činnost klesla ve Středočeském kraji, a to jen o 11,4 procenta.

Naopak k nárůstu trestné činnosti došlo pouze na Táborsku a Prostějovsku - v obou případech se však jednalo o minimální nárůst, který dosahoval v prvním případě jednoho procenta a ve druhém necelá dvě.

Kriminalita v Česku klesá od roku 2013, kdy počet zahájených trestných řízení dosahoval téměř 328 tisíc. Výjimkou byl rok 2019, kdy kriminalita stoupla o 3,5 procenta. Předtím se naposledy zvýšila v roce 2013 po lednové amnestii odcházejícího prezidenta Václava Klause.