Muzeum Oty Pavla v Buštěhradě

Ota Pavel

29 let od úmrtí Oty Pavla bylo o tomto víkendu v Buštěhradě otevřeno muzeum, které připomíná nejen dílo slavného spisovatele a sportovního novináře, ale i pobyt jeho rodiny v této obci nedaleko Prahy. Muzeum po dvouletých přípravách zpřístupnil spolek Buštěhrad sobě.

Leo Popper, tatínek Oty Pavla, který se později stal i hrdinou Pavlovy knihy vzpomínek Smrt krásných srnců, se s rodinou přestěhoval z Prahy do Buštěhradu na počátku 2. světové války. Snažil se tak alespoň trochu usnadnit život svým synům, kterým kvůli židovskému původu hrozil transport do koncentračního tábora. Dvěma starším bratrům Oty Pavla ani samotnému Leo Popperovi se nakonec transport nevyhnul, jen třináctiletý Ota mohl zůstat až do konce války se svou maminkou v Buštěhradě. Prožil tu celkem sedm let, chodil tu do školy a a později se sem vracel ve svých povídkách Kapři pro wehrmacht, Můžou tě i zabít, Velká bílá loď či Dlouhá míle. Při setkání rodiny před dvěma lety vznikla i myšlenka otevřít v Buštěhradě muzeum, které by Otu Pavla připomínalo. Nápadu se ujalo občanské sdružení Buštěhrad sobě, kterému příbuzní Oty Pavla svěřili i řadu cenných osobních předmětů z Pavlovy pozůstalosti.

"Dostali jsme psací stroj, na kterém psal své krásné povídky, dostali jsme

Ota Pavel na rybách s bratrem Hugem
rybářské pruty, se kterými chytal a o kterých píše v povídce Zloděj prutů. Dostali jsme fotbalový míč Dukly, který si Ota přivezl z Ameriky v roce 1962, kde jsou podepsáni všichni hráči Dukly, když tenkrát vyhráli Velký pohár v New Yorku. Dostali jsme knížky, například první vydání jeho první knížky Dukla mezi mrakodrapy, spoustu rukopisů, takže máme spoustu dokumentů a originálních fotografií s jeho podpisy."

... upřesnila Anežka Kasalická ze spolku Buštěhrad sobě. Spolek se bude podle ní podílet i na vydávání a propagaci sebranných spisů Oty Pavla, které začnou vycházet ještě letos. Samotné muzeum vzniklo ve starém hokynářském krámu "U Rotta", jen několik desítek metrů od domu, kde spisovatel žil. Pro zájemce je otevřeno každý víkend.