Na českém zastupitelském úřadě v Kyjevě zůstává 29 lidí

Z Kyjeva dnes odjedou poslední rodinní příslušníci diplomatů českého velvyslanectví v Kyjevě. Na zastupitelském úřadě tam zůstává 29 lidi. Na dotaz ČTK to uvedla mluvčí ministerstva zahraničí Lenka Do. O stažení rodinných příslušníků kvůli stupňování hrozby ruské vojenské agrese proti Ukrajině informovalo ministerstvo v sobotu. V případě zhoršení situace přijme další opatření.

Ministerstvo zahraničí znovu varovalo před cestami na Ukrajinu kvůli napjaté situaci na hranicích s Ruskem. Českým občanům, kteří již v zemi jsou, doporučuje, aby zvážili opuštění Ukrajiny. Pokud k tomu budou chtít využít letecké dopravy, měli by tak učinit bezodkladně vzhledem k možnému omezení či pozastavení služeb aerolinek. Mluvčí Letiště Praha Klára Divíšková dnes ČTK řekla, že ČSA zrušily lety do Kyjeva na 18., 21. a 23. února. Dodala, že důvody Letiště Praha nezná. Lidé, kteří se rozhodnou na Ukrajině zůstat, by měli dbát maximální opatrnosti a pro případ nouze mít připravený plán evakuace. MZV upozorňuje, že v případě vzniku vojenského konfliktu bude mít jen velmi omezené možnosti poskytovat českým občanům na území Ukrajiny pomoc a ochranu," doplnil Černínský palác.

O napětí na ukrajinsko-ruské hranici dnes jednal premiér Petr Fiala (ODS) jednal s předsedou Evropské rady Charlesem Michelem a dalšími unijními lídry. Situaci bereme vážně, napsal předseda vlády na twitteru. Mluvčí kabinetu Václav Smolka ČTK sdělil, že víc informací k obsahu jednání není možné sdělit s ohledem na jeho neveřejnou povahu.