Na dnešek připadá Den otců, slavit se bude na různých místech

Na dnešek připadá Den otců, který se každoročně slaví v mnoha zemích třetí červnovou neděli. Připomenout ho mají mimo jiné Tátafesty, který se konají v Ostravě, Zlíně, Olomouci nebo Frýdlantě na Liberecku. Akce k oslavě otcovství budou i na dalších místech ČR a symbolicky v tento den končí také Festival rodiny.

Den otců se poprvé slavil v červnu 1910 v americkém městečku Spokane ve státě Washington. Tradici založila Sonora Smartová Doddová na počest svého otce, který ji a její bratry po smrti jejich matky sám vychoval. Chtěla tak vzdát hold všem mužům na světě, kteří se odpovědně a s láskou starají o děti a rodiny. Postupně se svátek rozšířil do desítek zemí světa a oslavy mívají různou podobu.

Například pražská zoologická zahrada k Dni otců pořádá tematicky zaměřená komentovaná krmení a setkání. "I ve světě zvířat najdeme výjimečné otce. Přijďte se o tom přesvědčit," zve zoo na akci s názvem Den otců ve zvířecí říši. Liberecký zábavní vědecký park iQLandia dnes nabízí otcům možnost strávit se svými potomky společně čas v dílně při výrobě housenky či loďky, a naučit se tak základní techniky práce se dřevem.