EU chce, aby se otcové víc starali o děti. Mohli by jít na část rodičovské dovolené

Foto ilustrativa: CC0 / Pixabay

Délka otcovské dovolené by se měla v celé Evropské unii sjednotit na deset dnů. Čeští muži by si ji tak mohli o tři dny prodloužit. Zbývá ještě vyřešit, kolik peněz budou brát.

Foto: fsHH,  Pixabay,  CC0 1.0 DEED

Návrh podpořila i česká eurokomisařka Věra Jourová (ANO). Jak uvedla pro server Aktuálně.cz, setkává se se stížnostmi otců, že nemají tolik možností trávit čas s rodinou. Například loni si placené týdenní volno vzalo 43 tisíc českých otců. Měli nárok na 70 procent základu platu.

Otcové by mohli jít na rodičovskou na dva měsíce

Evropská unie chce, aby se otcové zapojili do péče o kojence a batolata ještě více. Dlouhodobou rodičovskou dovolenou si v Česku otcové berou jen minimálně, zhruba dvě procenta. Vystřídat se v péči o syna si vyzkoušel například třicetiletý Matěj Hon z Teplic.

"Myslím si, že teze, že by dítě mělo být s matkou do tří let doma, je spíš trvání na nějaké tradici, než že by to bylo bůhví jak přirozené. Představa, že je do tří let zavřené doma s matkou, mi přijde vlastně trošku strašidelná jak vůči tomu dítěti, tak vůči té matce."

Foto: Filip Jandourek,  Český rozhlas

Otcové zatím zůstávají na rodičovské spíše v případech, kdy má žena výrazně vyšší plat nebo prestižní místo.

Podle směrnice EU O rovnováze mezi pracovním a soukromým životem rodičů by mohli otcové nastoupit na dvouměsíční rodičovskou dovolenou. Dva měsíce péče o dítě mají v budoucnu náležet pouze jim a nebude je možné převést na pečujícího partnera.

Směrnici Evropské unie musí Česko včlenit do svého právního systému za dva roky, vysvětluje mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí Andrea Vašáková.

"Směrnice zavazuje členské státy umožnit čerpat rodičovskou dovolenou s tím, že část této dovolené bude nepřenosná mezi rodiči."

Návrh zřejmě rozpoutá velkou diskuzi

Ženám by to mělo podle Evropské unie pomoci rychleji se vrátit do pracovního rytmu, dodává místopředsedkyně Výboru pro sociální politiku Olga Richterová z Pirátské strany.

"Máme šanci implementovat tu směrnici takovým způsobem, aby otcové, kteří vydělávají víc, chtěli ty dva měsíce strávit se svým malým dítětem a mít možnost intenzivnějšího přizpůsobení nové životní situaci."

Dá se očekávat, že kolem návrhu bude velká diskuze. Jednotný názor nebude mezi poslanci, a zřejmě ani mezi rodiči.