Na kulturních akcích 1000 lidí uvnitř, 2000 venku. Bazény 50 procent kapacity

Od úterý 8. června se může zvýšit počet diváků na kulturních akcích na 1000 uvnitř a 2000 venku. Po jednání vlády to ČTK sdělila mluvčí ministerstva kultury Michaela Lagronová. Podmínky testování se v kultuře sjednotí s restauracemi a na kulturních akcích bude možné konzumovat občerstvení formou bufetu nebo bufetu s obsluhou s výjimkou konzumace v hledišti.

Prodávat občerstvení je zásadní zejména pro provozovatele multikin, podle nichž je fungování multikina bez prodeje občerstvení ztrátové. Na údajně diskriminační podmínky pro kulturu ve srovnání třeba s restauracemi si minulý týden stěžoval ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD). Při zvýšení maximálního možného počtu návštěvníků od 8. června zatím stále bude platit, že je možné naplnit jen polovinu hlediště venku i uvnitř. Od 14. června pak bude kapacita venku už bez omezení, pro vnitřní sály stále budou moci pořadatelé využít jen polovinu kapacity.

Bazény, wellness centra či sauny budou moci od úterý podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) naplnit kapacitu na 50 procent. V provozech nebudou návštěvníci muset nosit roušky, prokazovat se nebude nutné výhradně profesionálně provedeným testem na koronavirus, ale například i potvrzením o jeho podstoupení ze zaměstnání. Vojtěch to dnes řekl na tiskové konferenci po jednání vlády.