Na Letenské pláni se sešla stovka příznivců marihuany

Na pražském happeningu Million Marijuana March zaměřeném proti represím za pěstování a užívání marihuany se v sobotu odpoledne sešla zhruba stovka mladých lidí. Hlavní organizátor David Čermák očekává, že na Letné se podobně jako loni objeví až několik tisíc účastníků.

Zákon, který postihuje konzumenty a pěstitele marihuany, podle Čermáka dostatečně nereflektuje fakt, že v Česku má s touto lehkou drogou zkušenost 80 procent osmnáctiletých lidí. Obdobné akce se mají konat v dalších více než 150 městech světa, v České republice například v Brně, Plzni a Třebíči.

Ze dvou improvizovaných podií na Letenské pláni zní moderní taneční hudba. Účastníci happeningu po skupinách posedávají na trávnících. Navzdory krátkému dešti před začátkem akce a poryvům větru jich stále přibývá.

Marihuana však má i řadu odpůrců. Například britští vědci jsou přesvědčeni o tom, že lidskému zdraví škodí více, než se dosud předpokládalo. V nejnovějším vydání časopisu British Medical Journal uvedli, že její pravidelné užívání zvyšuje riziko duševních poruch, jako je schizofrenie či deprese. Kuřáci marihuany rovněž riskují rakovinu plic, jazyka a další typy rakovinových onemocnění. Vědci se také domnívají, že kouření marihuany může přispívat k srdečním chorobám.

Podle zjištění protidrogového preventivního programu Řekni ne drogám - Řekni ano životu však veřejnost její škodlivost podceňuje. Zástupce jeho autorů Vlastimil Špalek sdělil, že "kdo neotevře dveře konopí, zpravidla nikdy nedojde k těžké drogové závislosti". Mezi důsledky kouření marihuany zařadil poruchy růstu, potlačení obranyschopnosti organismu, dědičná poškození, obtíže při učení a sníženou kapacitu vnímání.

Program podporuje takzvaná Scientologická církev. V některých zemích byla oficiálně uznána za náboženství, jinde ji považují za nebezpečný psychoklub, jehož působení je na hranici extremismu a motivují je hmotné zájmy.