Na Václavském náměstí v Praze demonstrovaly tisíce lidí

Po třech hodinách skončila protivládní demonstrace Česko proti bídě na pražském Václavském náměstí, kterou svolala strana Právo Respekt Odbornost (PRO). Jindřich Rajchl, který stranu PRO vede, uvedl, že pokud vláda nepřijme požadavky strany nebo neodstoupí, bude další protest 16. dubna, který přejde v blokádu vládních budov. Premiér Petr Fiala (ODS) je přesvědčen, že projevy, vystupující i vznášené požadavky hovoří samy za sebe, nevidí tedy důvod demonstraci dále komentovat.

Několik stovek demonstrantů se po skončení oficiální demonstrace přesunulo před Národní muzeum, kde žádali sundání ukrajinské vlajky. Policie je vyzvala k odchodu, zadržela 15 osob.

Mnoho z účastníků na demonstraci drželo české vlajky, někteří měli transparenty žádající demisi kabinetu. Mezi řečníky vystoupili například senátorka Jana Zwyrtek Hamplová (za Nezávislé), právník Tomáš Nielsen, choreograf Petr Zuska, režisér a scenárista Igor Chaun, bývalá senátorka Alena Dernerová, přes video poslal vzkaz epidemiolog Jiří Beran nebo lékař a bývalý olympionik Lukáš Pollert.

Strana PRO vedená Rajchlem vznikla loni. Rajchl, který v minulosti působil v hnutí Trikolora, již dříve uvedl, že za chudnutí Česka může hlavně sebedestruktivní energetická politika Evropské unie, kterou bezmyšlenkovitě prosazuje česká vláda.