Nadace manželů Havlových Vize 97 by měla mít brzy pobočku v USA

Nadace Dagmar a Václava Havlových Vize 97 by měla v nebližší době ve Spojených státech zřídit pobočku, která by pro její projekty především v řadách Čechoameričanů získávala peníze. Novinářům to 9. září řekla manželka českého prezidenta Dagmar Havlová, jejíž program během Havlovy týdenní návštěvy USA byl orientován z větší části právě na nadační činnost.

Havlová řekla, že nadaci měla možnost představit významným americkým pracovníkům v neziskovém sektoru, které žádala o radu, pomoc a předání zkušeností. Podařilo se jí také získat v USA pro svou nadaci invalidní vozíky v hodnotě jednoho miliónu korun, které by do konce roku měly dorazit do České republiky. "To si myslím, že je velký úspěch," řekla prezidentova manželka.

Právní "ukotvení" zřízení pobočky nadace by se podle ní mohlo podařit do konce roku, od ledna by se pak mohly začít organizovat různé akce na pomoc České republice. Nadace chce podporovat především sociální oblast, vzdělávání a přispět na renovaci odsvěceného pražského kostela sv. Anny, který by se měl stát kulturně-duchovním centrem.

Prezidentova manželka se zúčastnila také oběda, který během summitu tisíciletí OSN pořádala pro první dámy choť generálního tajemníka OSN Kofiho Annana. Manželky prezidentů se bavily především o vzdělávání a prevenci onemocnění AIDS. "Já jsem hovořila o celorepublikovém projektu o prevenci rakoviny střeva a konečníku," poznamenala Havlová.