Nadační fond muzeí připravuje projekt Absurdity totality

Nadační fond národních muzeí a galerií pracuje na projektu Absurdity totality. Jeho cílem je shromáždit doklady a osobní výpovědi o pokrytectví, falši, cenzuře a potlačování pravdy v dobách komunistického režimu. Fond chce touto cestou zachovat výpověď o minulém režimu pro příští generace. ČTK to řekla předsedkyně správní rady fondu Jaroslava Moserová. Fond chce podle ní počátkem března seznámit veřejnost s výsledky dosavadní, téměř dvouleté práce a představit "lahůdky" ze zaslaných příspěvků. "Připadá mi to čím dál tím důležitější a bezodkladné," uvedla Moserová, která patří mezi signatáře petice za zákaz propagace komunismu.

Příspěvky může fondu poslat kdokoli písemně nebo jako nahrávku; poté, co je roztřídí a zhodnotí historici a politologové, budou základem pro putovní výstavy a vyjdou i knižně. Mezi příspěvky patří osobitý projev bývalého šéfa KSČ Miloše Jakeše na Červeném Hrádku nebo záznam o podrobném prošetřování ztráty překližky na prvomájový transparent z roku 1960 pro ředitelství Astronomického ústavu ČSAV jako ztráty ústavního majetku.

Lidé mohou materiály z období vlády jedné strany zasílat na adresu Národního muzea, Václavské náměstí 68, 115 79, Praha 1, přičemž na obálku je třeba připsat název projektu. Využít lze také elektronickou poštu [email protected].