Železniční nostalgie: Muzea plná mašin a technických unikátů

Do Muzea Českých drah v Lužné u Rakovníka se v říjnu 2022 sjely i ze zahraničí těžkotonážní lokomotivy sovětské výroby známé jako Sergej (u ČSD T679.1). Lužná pořádá podobné akce pravidelně, zkraje října tam bude sraz motorových lokomotiv T 435 a T 458

Dnešní doba nabízí nepřeberné možnosti, kam vyrazit, od koho si vyslechnout odborný výklad, kde třeba nechat děti svézt na drezíně nebo zatočit klikou zabezpečovacího zařízení. Železniční muzea každoročně přilákají tisíce návštěvníků. 

Fotografické putování můžeme začít v železničním depozitáři Národního technického muzea v Chomutově, který skrývá – ale také ukazuje – návštěvníkům některé opravdové klenoty. Ty jsou k vidění i v Lužné u Rakovníka, kde sídlí Muzeum Českých drah a kde občas organizují i noční fotografování – v tomto případě to bylo při srazu lokomotiv sovětské výroby zvaných Sergej. Pak jsou ale muzea jiné kategorie, která nestojí na věhlasu a rozpočtech státních institucí. Tak třeba ve stanici Ústí nad Labem – Střekov parta pánů důstojného věku udržuje a občas i pyšně roztápí nádherný parní stroj pohánějící čerpadlo vodárny. V šumavském Čachrově, kam mimochodem ani nevede železnice, zase jeho majitel ochotně a velmi poutavě předvádí své muzeum drezín. A vrátíme-li se zase na sever, v Zubnicích také mají pár drezín a expozici, která mj. ukazuje, jak velkou roli hrály tamní lokálky při natáčení některých slavných českých filmů.

A to je také tečka za naším seriálem. Snad trochu připomněl pozapomenutou skutečnost, že české země kdysi patřily k průmyslovým centrům Evropy, a že právě železnice patřily k jeho tepnám.

klíčová slova:

Související

  • Železniční nostalgie

    Nezaměnitelný odér parního provozu už patří minulosti, ale kouzlo železnice, krásných strojů, historických relikvií přitahuje dodnes tisíce lidí po celém světě.

  • Nádražní restaurace

    Restaurace na kolejích, nádražní restaurace nebo jen "nádražky", bývají v nádražních budovách na peronech přímo u kolejí. Tam kde nejsou, máte pocit, že nádraží je osiřelé.