Prezidentský vlak vyrazil na turné po Česku a Slovensku

Prezidentský vlak, foto: Ondřej Tomšů

Z pražského Masarykova nádraží se na cestu vydal prezidentský vlak složený z vozů, které využívali českoslovenští prezidenti od Tomáše Garrigua Masaryka až po Václava Havla. Souprava složená z devíti vagónů a dvou lokomotiv navštíví během prázdnin 15 českých a slovenských měst.

Prezidentský vlak,  foto: Ondřej Tomšů

Prezidentský vlak,  foto: Ondřej Tomšů
Vlak je složen ze železničních vozů, které v různých etapách historie sloužily československým prezidentům. Zprovozněním historického „Prezidentského vlaku" se Národní technické muzeum a České dráhy připojují k oslavám stého výročí založení Československé republiky. Vlak na nástupiště přišlo doprovodit mnoho lidí, mezi nimi i spousta dětí. Pro ně je vlak skutečnou raritou.

"Mám vlaky hodně rád. Často chodím na různé akce s Českými drahami a tento vlak je asi nejstarší a nejhezčí, a to jsem parních lokomotiv viděl fakt hodně. I dieselových lokomotiv jsem viděl dost. Vlaky mě prostě fascinují. Vagóny byly moc hezké, jsem rád, že nás pustili dovnitř. Bylo to opravdu skvělé,"řekl jeden z nadšených malých diváků.

Nejstarší vagón sloužil následníku trůnu Františku Ferdinandovi

Foto: Ondřej Tomšů
Projekt „Prezidentský vlak" je součástí celorepublikové akce připomínající 100. výročí vzniku společného státu. Celou kampaň popsal mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský:

"Tento „Prezidentský vlak" představuje několik salonních vozů, které používali českoslovenští prezidenti v letech 1918 až do současnosti. Akci připravilo Národní technické muzeum společně s Českými drahami, které také zajistí provoz, a díky spolupráci se slovenskými kolegy vlak zavítá i na Slovensko. Hlavní část soupravy tvoří tři salonní vozy z různých období. Nejstarší je z období císařství, byl vyroben v roce 1909 a sloužil následníku trůnu Františku Ferdinandovi. Tento vůz po roce 1918 používala i československá vláda. Následuje ho velmi významný vůz, kterému se říká ASA-0-80 a který, jak název napovídá, byl postaven k 80. narozeninám prezidenta T. G. Masaryka v roce 1930 ve vagonce na Smíchově. Tento vůz obdržel přímo prezident Masaryk a po roce 1930 s ním vykonal několik cest po Československu i do zahraničí. Po druhé světové válce vůz i nadále sloužil československým prezidentům. Třetímu vagónu se říkává „Husák" a je to poslední ze salonních vozů, který byl postaven v Československu pro prezidenty a byl součástí celého salonního vlaku. Ten vůz potom sloužil prezidentům, případně nejvyšším ústavním činitelům Československé republiky a lze ho používat dodnes."

Foto: Ondřej Tomšů
Přestože jsou historické vozy zcela funkční a provozuschopné, kvůli obavám o zachování jejich interiéru není možné prezidentským vlakem cestovat. Ze stejných důvodů bude zpřístupněn pouze nejmladší ze tří salonních vagónů (salonní vůz z roku 1968). Do starších vagónů z roku 1909 a 1930 budou moci návštěvníci nahlédnout vstupními dveřmi. Doprovodné vozy tvoří dobové vagóny.

V osobním voze z roku 1931 je umístěna expozice věnovaná cestám československých prezidentů po železnicích. Je zde možné zhlédnout například fotografie z cest Edvarda Beneše, který se v květnu 1945 po konci druhé světové války vracel vlakem do Prahy. Petr Štáhlavský představil trasu „Prezidentského vlaku":

"První zastávka je v Brně, dále vlak směřuje na Slovensko, kde navštíví například Bratislavu, Zvolen, Žilinu nebo Košice. Zhruba v polovině července se vrátí do Čech a na Moravu a projede města, jako jsou Zlín, Olomouc, Pardubice či Plzeň, bude také v Chomutově, kde je depozitář Národního technického muzea. Svou jízdu zakončí na přelomu srpna a září na Masarykově nádraží."