Svitavy se chystají na unikátní projekt. Muzeum mechanických betlémů by se mělo začít stavět letos

Velký svitavský mechanický betlém

Velký svitavský mechanický betlém, který pravidelně v adventním čase láká do muzea tisíce návštěvníků, bude mít „své“ muzeum. Město Svitavy loni získalo příslib dotace na Muzeum mechanických betlémů a stavba by měla začít už letos. V Česku zatím žádné takové neexistuje.

Velký svitavský mechanický betlém je jedním z největších vyřezávaných betlémů v České republice. Je patnáct metrů dlouhý, má několik pater, šest malovaných scenérii, přes 650 figur a budov a více než 60 mechanik, které jednotlivé scény uvádějí do pohybu.

Detail Velkého svitavského mechanického betlému | Foto: Tereza Brázdová,  Český rozhlas

Jedná se o soubor několika betlémů, které patřily německým rodinám žijícím ve Svitavách. Vytvořili je svitavští řezbáři, betlémáři a malíři v průběhu 19. a 20. století. Nejstarší figurky pocházejí z konce 18. století, nejmladší z roku 1942.

V roce 1947 bylo ve Svitavách založené muzeum, kam se po odsunu německého obyvatelstva dostalo několik větších betlémů. Ze čtyř až pěti betlémů tehdy muzejníci vytvořili jeden velký a začali ho vystavovat, a to až do šedesátých let minulého století. Při opravě svitavských muzea betlém putoval do sklepa, kde byl uložený v nevyhovujících podmínkách a zchátral.

V letech 2012–2022 ale prošel komplexní rekonstrukcí, zrestaurovány a doplněny byly pohybové mechanismy. Od roku 2015 je na seznamu kulturních památek České republiky. Ve svitavském muzeu betlém zabírá prakticky celou místnost, proto je vystavován jenom v období adventu.

Zahájení stavby v zimě

To se má v nejbližší době ale změnit. Do několika let by měl být vystaven celoročně. Má být totiž hlavním exponátem zcela nového muzea. Svitavy se pustí do jedné z největších investic za poslední roky a postaví Muzeum mechanických betlémů. S pomocí dotace vyroste v těsné blízkosti vznosné Ottendorferovy knihovny.

Vizualizace budovy muzea | Zdroj: Město Svitavy

Nové muzeum by mělo ukazovat nejen mechanické betlémy samotné, ale také to, jakým způsobem fungují. Lidé tak budou moci nahlédnout do jejich útrob. V části budovy by měla být i herna pro děti.

S výstavbou muzea chce město Svitavy začít ještě letos. Za novou budovu zaplatí 120 milionů korun, polovinu nákladů uhradí z evropské dotace.

„V měsíci září bude vyhlášeno výběrové řízení. Pokud vše půjde podle předpokládaného harmonogramu, tak v zimě dojde k samotnému zahájení stavby. Ta by pak měla trvat 18 měsíců,“ nastínil Českému rozhlasu starosta Svitav David Šimek ze Sdružení pro město.

Nové muzeum by první návštěvníky mohlo přivítat v roce 2027.

12
49.75593635222311
16.468288621064044
default
49.75593635222311
16.468288621064044
Autor: Katarína Brezovská | Zdroj: Město Svitavy
klíčové slovo:
spustit audio