Nejvíc harmonik na jednom místě najdete v muzeu v Litovli. Zájemci si mohou i zahrát

Tahací akordeony, heligonky či různé atypicky vyrobené nástroje. To vše je k vidění v Muzeu harmonik, které bylo nedávno slavnostně otevřeno v Litovli na Olomoucku. Nevšední sbírka čítá zhruba 330 nástrojů a je největší svého druhu ve střední Evropě. Městu ji daroval místní dlouholetý sběratel Jiří Sedláček.

Jiří Sedláček se narodil v roce 1937 v západní části dnešní Ukrajiny (tehdy součást Polska). Pochází z rodiny volyňských Čechů, která se v roce 1947 přestěhovala do Česka. Harmonikám zasvětil celý život. Hraje na ně už od dětství a opravuje je a sbírá přes 50 let.

V letech 2011 až 2021 měl ve svém domě soukromé muzeum, které krátce po otevření získalo zvláštní ocenění v prestižní soutěži Gloria Musealis v kategorii Muzejní počin roku 2012 za projekt „První jediné soukromé muzeum harmonik“.

Jiří Sedláček se o sbírku harmonik pečlivě staral a každý vystavený hudební nástroj měl důkladně zdokumentovaný. Když pak v roce 2019 začal kvůli pokročilému věku hledat nové prostory pro svou unikátní sbírku, vedení města nechtělo dopustit, aby se odstěhovala mimo Litovel.

Se sběratelem se dohodlo, že najde prostory pro jeho cennou sbírku. Město pak vybudovalo moderní prostory v budově Záložny na centrálním náměstí. Harmoniky tam byly převezeny na začátku letošního roku, všechny byly zaevidovány a poté instalovány do vitrín.

K vidění jsou tam různé akordeony, heligonky i atypicky vyrobené nástroje nebo tahací harmoniky starší 150 let. Nástroje pocházejí z různých koutů Česka, součástí expozice jsou ale i zahraniční exponáty zejména z Itálie, Německa a Rakouska. Nástroje jsou evidovány ve fondu ministerstva kultury a jsou neprodejné.

Všechny nástroje jsou funkční

Všechny nástroje vystavené v Muzeu harmonik jsou funkční a zájemci si mohou některé z nich vyzkoušet. Návštěvníci mohou také v muzeu shlédnout osobité video se sběratelem. Jeho přáním je, aby byla tato unikátní sbírka zachovaná pro další generace.

„Věřím, že se muzeum stane velkým turistickým lákadlem. O sbírce harmonik vědí lidé po celé Evropě, ale i USA a Kanadě,“ řekl Olomouckému deníku Jiří Sedláček.

Výroba harmonik měla na území bývalého Československa dlouholetou tradici. Například firma Hlaváček podle Sedláčka v dobách největší slávy zaměstnávala zhruba 30 lidí a ročně vyrobila 500 krásně zdobených heligonek. Po roce 1948 ale byla veškerá produkce harmonik zestátněna a kvalita hudebních nástrojů prudce klesla. Nyní se v Česku podle Sedláčka vyrábějí jen repliky tradičních harmonik a heligonek.