Nadšenci nocující pod stany či širým nebem i v zimě

Vstávání do sedmistupňového mrazu nevadí desítkám lidí, kteří se účastní víkendového zimního táboření na zřícenině hradu Lichnice na Chrudimsku. Třicátému ročníku této akce prý přeje počasí. Ráno nadšenci nocující pod stany či širým nebem vstávali do zasněženého rána. Ze spacáků setřásli sníh, nazuli kanady a roztopili oheň, aby připravili teplou snídani.

"Vařil jsem vajíčka se šunkou, chleba a kávu," vypočítává Karel Škop z Chrudimi. Na Lichnici je již popáté. "Tentokrát jsem přivezl i některé kamarády z jednotky záložních brigád. Víte jak je krásné vstávat do bílého rána," liboval si.

Zima tu prý nikomu nevadí. Parta, která se na hradě schází už řadu let je na zimní táboření vybavena. Někdo si pořídil pořádný spací pytel, jiní mají dobré zkušenosti s ovčími kůžemi, chrudimští záložáci si prý přivezli i topítka, která je možno přidat do spacáku. "A když je nejhůř, nazujete kanady a začnete chodit, to se zahřejete," smějí se.

Na Lichnici jezdí jak ostřílení turisté, tak poměrně malé děti. Potkáte zde i muže, kterým již minula šedesátka. Třicátý ročník je slavnostnější než jiné. Lichnice ožila nejen hlasy tábořících, ale také programem divadelníků a šermířů. Večer je čeká bál v nedalekém hostinci a po něm další mrazivá noc.

"Že má být ke dvaceti? To je bezva," raduje se Škop. Jeho jednotka prý bere tento víkend jako trénink na cvičení v přežití, které chce ještě letos absolvovat. Tady je to prý zábava, cvičení bude horší.