Češi si oblíbili dovolenou na Slovensku

Čeští turisté v Tatrách

Jak tráví Češi dovolenou? Nejčastěji u moře, v Chorvatsku nebo v Itálii. Novým trendem je letos dovolená na Slovensku. Důvody jsou nasnadě. Díky silnější české koruně vyjde dovolená na Slovensku levněji. Čeští podnikatelé v cestovním ruchu se marně snaží přesvědčit Čechy, aby trávili alespoň část své dovolené doma. Více podrobností má Jaromír Marek.

Čeští turisté v Tatrách
Nejde o nic jiného než o peníze. Nebýt přílivu zahraničních turistů, zůstaly by domácí hotely a kempy poloprázdné. Příjmy z cestovního ruchu nejsou vůbec zanedbatelné. Proto se Česká centrála cestovního ruchu snaží o oživení zájmu o dovolenou takříkajíc doma. Více ředitel centrály, Davida Gladiš.

"Chtěli bychom zájem o domácí dovolenou podpořit. Nejde jen o národní cítění, ale jde o velké ekonomické dopady. Čtyřiapůl milionů Čechů vyjede ročně na dovolenou do zahraničí a utrácejí tam. Ročně přinesou zahraniční turisté do Česka 10 mld korun, domácí turisté utratí asi desetinu této částky. Kdyby se nám podařilo přesvědčit lidi, aby jednu ze svých dovolených trávili v Česku, byl by to úspěch a pomohlo by to rozvoji některých regionů."

Letos však míří Češi, kteří netoužili po mořských plážích, především do slovenských hor. Podle odhadů je až čtyřicet procent všech cizinců, kteří navštívili Slovensko, z Česka. Z dovolené v Nízkých Tatrách se právě vrátil i Martin Janeček. Důvody, pro které zvolil Slovensko jsou zcela typické.

"Chtěl jsem jet s přítelkyní do hor a Slovensko nám z tohoto pohledu připadalo nejjednodušší a nejlevnější. Podle méh odhadu bylo asi 50% návštěvníků Čechů. Spíše než slovenštinu tam byla slyšet čeština a polština."

Otázka: Je dovolená na Slovensku skutečně levnější?

"Je to různé. V našem případě, byli jsme ve velkém letovisku, to spíš ani nebyla pravda."