V plzeňské Techmanii se můžete stát zachráncem planety

Foto: ČTK

Novou interaktivní expozici Filmohraní, která umožní lidem natočit si vlastní akční trailer nebo filmové záběry, otevřelo Techmania Science Center v Plzni. Můžete se tu procházet manéží s tygrem nebo coby filmová hvězda kráčet po rudém koberci, přiblížila novinku mluvčí Techmanie Markéta Čekanová:

Foto: ČTK
"Je to hraní s filmem i hraní ve filmu. V naší expozici si lidé mohou zkusit natočit vlastní akční film, takový kratičký trailer. Mohou se ho zúčastnit jako herci, režiséři, kameramani a tak dále."

Jak je expozice veliká?

"Máme 12 exponátů na rozloze 700 metrů čtverečních. Je tu 62 kamer, desítky světel a víc než kilometr síťových kabelů. A samozřejmě velký server, na který se všechny natočené věci ukládají."

Jsou tam průvodci návštěvníků? Mnohý laik nemusí umět zacházet třeba s kamerou. Pomůže mu někdo?

Foto: ČTK
"Určitě. Ale ono je to celé trošičku jinak. Koncepce celé Techmanie je taková, že si člověk objevuje svět skrze naše exponáty sám. Máme samozřejmě v expozici zaměstnance, kteří jsou připraveni pomoci, poradit, kdykoliv si člověk s něčím neví rady nebo váhá, jestli s exponátem pracuje správně. Stejně je tomu ve Filmohraní. Přijdete, máte tam nakreslený příběh, jaký máte natočit. Procházíte od jednoho stanoviště ke druhému, kde máte znovu všechny instrukce. Jsou to opravdu kratičké sekvence, krátký jednoduchý příběh."

Film stříhá sám návštěvník nebo počítač?

"V zásadě se dá říct, že se to sestříhá samo. Je to celé připraveno tak, že jednotlivé natočené sekvence následně počítačový program sestaví dohromady, přidá hudbu, titulky a vy si potom můžete zadat mailovou adresu, kam chcete ten trailer poslat. Buď sám sobě domů, mamince jako zajímavý dárek, nebo do Hollywoodu, třeba zavolají zpátky."

Točí se dobrodružné filmy?

Foto: ČTK
"Je tam jediný ucelený příběh a to je akční záležitost. Člověk, který se toho účastní, zachraňuje lidstvo a planetu Zemi. Zároveň si může natočit na kterémkoliv stanovišti sekvenci podle vlastního uvážení. Z toho už nesestavuje film, ale může si třeba záběry ze tří stanovišť poslat na email, nebo si natočí jednu věc a pošle ji kamarádovi, jak se mu chce."

Může si návštěvník zkusit třeba předpovídat počasí jako v televizi?

"Přímo předpovídat počasí ne, ale máme tady studio televizních zpráv. Celý příběh končí tím, že ve zprávách hlasatel ohlašuje, že neznámý hrdina zachránil planetu Zemi. Pokud se chce někdo na pár vteřin stát televizním moderátorem zpráv, tak si sedne do křesla a vyzkouší i čtecí zařízení."

Máte tam i nějaký speciální trik?

Foto: ČTK
"Máme jeden krásný speciální trik, který stojí mimo tento příběh, a to je onen zmrzlý čas z Matrixu. Můžete metat kozelce, dělat salta, skákat, vyhazovat papíry nebo bundu do vzduchu a tam vás v jednom kratičkém okamžiku objede, tak říkajíc, 48 kamer a vy se uvidíte potom na televizní obrazovce, jak jste zmrzli a vidíte se ze všech stran."

Techmania je ojedinělá věc, kolik ji loni navštívilo lidí?

"Techmania se loni rozrostla do své definitivní podoby. Máme v provozu kompletní Science Center, postupně se přidávaly expozice a máme v provozu i 3D Planetárium. Tohle všechno dohromady za loňský rok navštívilo více než 200 tisíc lidí."