Navrátilová mohla po dvaceti letech v Praze ochutnat atmosféru soutěžního zápasu

Martina Navrátilová, foto: ČTK

Největší diváckou pozornost na tenisovém turnaji Prague Open jednoznačně přitahuje Martina Navrátilová. My vám teď přinášíme exluzivní rozhovor. S téměř padesátiletou tenisovou legendou si povídal Jan Hloch.

Martina Navrátilová,  foto: ČTK
Ředitel turnaje Vladislav Šavrda říkal, že vás ke startu nemusel vůbec přemlouvat. Přesto, kdyby se neozvali sami organizátoři, přihlásila byste se sama?

"No proč ne. Vždycky ráda přijedu do Prahy. Ten turnaj neexistoval, loni jsem o tom ani nevěděla a pak už bylo pozdě, protože jsem měla domluvený turnaj v Římě. Ale už loni jsem říkala, že bych sem ráda přijela. Tak to vyšlo. Samozřejmě taková příležitost se nedá zmeškat.

Normálně hrajete s Leizel Huberovou, s Bárou Strýcovou hrajete úplně poprvé. Měla jste obavy, jak bude spolupráce fungovat nebo jste věřila, že bude stačit víkendová rozehrávka?

"Ne, měly jsme šanci dva dny trénovat, máme za sebou tři tréninkové sety a také jsem věděla, že ona debla umí. Nemyslela jsem, že budou nějaké potíže a hlavně je prima holka, což je nejdůležitější. Chce se také vylepšovat, takže jí ráda pomůžu. Dobře si rozumíme."

Dnes se dala čekat ta báječná atmosféra, nicméně v tom šestaosmdesátém vás překvapilo, že ve finále Poháru federace, kdy hrálo Československo proti Spojeným Státům, byli fanoušci na vaší straně?

Martina Navrátilová,  foto: ČTK
"To bylo překvapení. Hrála jsem za Ameriku a tehdy bylo jasné, jak mě mají rádi a jak je jim líto, že jsem musela utéct, ale teď už to je svobodná země, což je fantastické. Nyní už se lidé nemusí bát, když ukážou veřejně, jak se cítí, jak mě mají rádi, že by je kvůli tomu zavřeli."

Vy jste prohlásila, že budete žádat o české občanství. Znamená to, že byste zde trávila více času?

"Kvůli občanství ne. Papíry už jsem poslala před čtyřmi roky a oni je ztratili. Neměla jsem kopie, takže teď je budu muset znovu všechny získat. Je to komplikovanější, než jsem chtěla, ale snad se mi to povede. Budu tady, jak to jen půjde, hlavně vidět mámu a také sestru. Ty léta jsou tady krásné."

Martina Navrátilová se za život hodně nacestovala. Jezdíte také na dovolenou nebo toho máte plné zuby a jste raději doma?

"Pro mě je dovolená být doma. Cestuji devět měsíců v roce, jet na dovolenou by znamenalo zase jet na letiště nebo autem, tak to já radši zůstanu doma."

Vyhrála jste prakticky úplně všechno - máte ještě nějaké tenisové sny?

"Samozřejmě, ale nejlepší by bylo vyhrát tento turnaj."

Autor: Jan Hloch
klíčové slovo:
spustit audio