Martina Navrátilová potřetí během své bohaté kariéry v Praze

Martina Navrátilová, foto: ČTK

Do Prahy míří Martina Navrátilová. Slavná tenistka s českým rodokmenem se ve druhém květnovém týdnu představí na Štvanici ve čtyřhře v rámci turnaje ECM Prague Open. Po dlouhých 20-ti letech, kdy zde ve finále Poháru Federace sehrála památný zápas s Hanou Mandlíkovou, se tak v soutěžním utkání představí našim divákům.

Martina Navrátilová,  foto: ČTK
Velkou radost z jejího návratu má pochopitelně i ředitel turnaje Vladislav Šavrda. Ten také prozradil, jak vlastně myšlenka pozvat Navrátilovou do Prahy vznikla.

"Prostě jsme si řekli, že každý rok by měl někdo povznést atraktivitu turnaje. Věděli jsme, že Martina letos slaví padesátiny, tak jsem si s ní dal schůzku ve Wimbledonu a tam řekla, že by v Praze měla zájem hrát.Byli jsme v neustálém e-mailovém kontaktu, to už jednání nabralo konkrétní obrysy. Šla sice na operaci s kolenem, ale tvrdila, že chce na jaře znova hrát, takže jsme to domluvili konkrétně."

Aby si neuřízla ostudu nehodnou jejího jména, rozhodla se nestartovat v Praze ve dvouhře a bude se tak soustředit výhradně na debl. V něm přes svůj pokročilý věk patří stále ke světové špičce. Její tradiční partnerka, Jihoafričanka Liezel Huberová dala přednost turnaji v Berlíně. Navrátilová se tak rozhodla startovat na štvanických kurtech s naší Barborou Strýcovou. Samozřejmě ambice budou mít ty nejvyšší, ale na druhé straně je čeká nabité startovní pole.

"Je to těžké, protože startují u nás opravdu světové deblistky - první světová hráčka Australanka Stosur i Francouzka Loit, která také patří do světové špičky. Přasto si myslím, že i Bára Strýcová je vynikající deblistka a šanci na vítězství v turnaji s Martinou určitě mají, ale je to jenom tenis."

Centrální štvanický dvorec má kapacitu 7000 diváků. Při obou jejích návštěvách, jak při zmiňovaném Poháru Federace, tak i při exhibici s Francouzskou Mary Piercovou byl vyprodán. Šavrda se nechce pouštět do spekulací, ale doufá, že by mohlo být plno i letos.

"Samozřejmě to neumím odhadnout. Martina je obrovský pojem, obrovská legenda českého i světového tenisu. Při obou jejích návštěvách v Praze byl "plný dům". Doufám, že tomu tak bude i letos, byl bych tomu strašně rád a ona si to zaslouží."

Martina Navrátilová,  foto: ČTK
Martina Navrátilová se nebude v Praze věnovat pouze tenisu. Je pro ní připraven i bohatý doprovodný program.

"V pražské ZOO podpoří nějaké zvíře, adopce nebo jak se to přesně nazývá. Dále pořádáme tzv. kids days spojený s autogramiádou, kde by měla sehrát minizápas s dvěma zdejšíma staršíma žákyněma, které teď ve své kategorii vyhrály titul halových mistryň Evropy a pak také nějaké chvilkové nahrávání dětem, které budou mít zájem."

Ředitel turnaje však nemá pouze příjemné starosti. Na rozdíl od Navrátilové odmítly hrát na domácí půdě Iveta Benešová, Klára jedničky a loňská finalistka Zuzana Ondrášková.

"Benešovou, Koukalovou i Peschkeovou bych rád viděl v Praze. Bohužel s tím neumím nic udělat. Chybí mi u nich pocit patriotismu, touhy hrát před vlastníma lidma v domácím prostředí. Bohužel to tak není a já jenom musím konstatovat, že je mi to líto - nic víc, nic míň."

Prague Open se bude podruhé za sebou hrát formou tzv. minigrandslamu, kdy se v jednom týdnu představí jak ženy, tak muži. To jednoznačně zvyšuje diváckou atraktivitu celého klání. Právě mezi muži jsou z našich přihlášeni Jan Hernych, Tomáš Zíb, Jiří Vaněk, Tomáš Cakl a Jan Mertl. Vladislav Šavrda se pokoušel povznést celý turnaj o kategorii výše, ovšem zatím to bohužel není možné.

"To že jsme žádali zvýšení kategorie na tier 3 by s sebou přineslo jednak možnost hrát i tenistce do 20. místa, což teď nelze. Samozřejmě to s sebou přináší víc bodů, víc peněz, kvalitnější startovní pole. Říkám je to otázka dalšího jednání s WTA, ale bohužel momentálně to není v naší moci. Oni totiž mají pevnou kvótu, která je momentálně vyčerpaná. Čekáme jestli změní vlastní kritéria nebo se někdo z pořadatelů svého turnaje vzdá."

I tak se mají tenisoví příznivci od 8. do 14. května rozhodně na co těšit.

Autor: Jan Hloch
klíčové slovo:
spustit audio