České úspěchy na tenisovém ECM Prague open

Фото: Ruth Livingstone / Stock.XCHNG

Tenisový ECM Prague open skončil českými triumfy. Naši reprezentanti vyhráli tři ze čtyř kategorií. Pouze v té nejkvalitněji obsazené - dvouhře žen, se radovala první nasazená a zároveň čtrnáctá hráčka světa, Ruska Věra Zvonarevová. Naopak mužský singlový titul získal domácí Jan Hernych.

Lukáš Dlouhý,  foto: ČTK
Hrdinou turnaje se stal pětadvacetiletý daviscupový reprezentant Lukáš Dlouhý. Ten totiž v minulém týdnu triumfoval spolu s Petrem Pálou v deblu a ve dvouhře se probojoval až do finále. Hodně se však zapotil v třísetovém semifinále, kde v bratrovražedném souboji s Bohdanem Ulihrachem proměnil až šestý matchball.

"Je to složité, protože jsem měl 40:0 a nahraný volej. Chtěl jsem to zakončit efektním kraťasem, což se mi nevyplatilo. Příště to musím zahrát jinak. Bóďa je zkušený hráč a navíc vždycky vytáhl nějaký zázračný úder, což bylo pro mě smrtelný. Takže jsem s tím bojoval."

Lukáš Dlouhý měl během celého týdne štěstí na domácí protivníky. S některým ze svých krajanů se totiž střel hned třikrát. Píseckému rodákovi však tyto derby zápasy spíše vyhovují.

"Je to složitější, ale mně nevadí hrát proti Čechům, spíše oni neradi hrají se mnou. Zrovna s Bóďou jsme kamarádi, takže je těžké se moc hecovat, ale kamarádství jde na kurtu stranou."

Na letošním Prague open prolomil Lukáš Dlouhý své dlouholeté domácí turnajové prokletí.

"Já jsem tady nikdy v životě neuhrál více jak kolo. Byl jsem stažený a nervózní, ale když je člověk v zápasové zóně, tak diváky nevnímá. Pouze pokud je odlehčená atmosféra, tak se některým výrokům zasměje, ale rozhodně mě ty řeči nerozhodí."

V loňské sezóně odehrál náš tenista skvělé deblové partie. S Pavlem Víznerem byl dvakrát v grandslamovém finále - na Roland Garros i ve Flushing Meadows a díky skvělým výsledkům se dokonce spolu kvalifikovali na prestižní Turnaj mistrů. Deblové úspěchy však měly pro Dlouhého i stinné stránky.

"To je právě problém. Loni jsme měli s Pavlem Víznerem super deblový rok, ale moc utkání ve čtyřhře škodí singlu. Nestíhal jsem tak další turnaje ve dvouhře, takže jsem si teď řekl dost. Snažím se hrát singly, abych se vrátil tam, kde jsem byl a možná ještě výš."

Lukáš Dlouhý díky svým výkonům už několikrát reprezentoval ČR v Davisově poháru. Těchto startů si ve své kariéře nadmíru váží.

"Pro mě je svátek reprezentovat ČR. Člověk se v Davis cupu více vyhecuje, protože nechce nikoho zklamat. Je tam skvělá parta, takže si myslím, že turnaje jsou ve srovnání s Davis cupem nebe a dudy. Na Davis cupu se člověk cítí a chová úplně jinak, protože tam nehraje sám za sebe."

Po letošním nejúspěšnějším turnaji se Lukáš vskutku kuriózně odmění.

"Pořídil jsem si nové auto, takže se odměním jízdou v autě, protože v tom jsem stále nevybouřený."

Jak už bylo řečeno ve čtyřhře se radoval z titulu spolu s Lukášem Dlouhým Petr Pála. Ten si kvůli funkci nehrajícího kapitána našeho fedcupového celku zahrál teprve pátý letošní turnaj. Ačkoliv se mu s Lukášem nadmíru dařilo, dlouhodobější spolupráce se zatím nerýsuje.

"Byl bych samozřejmě rád, ale Lukáš a ostatně i já, už máme jiné priority. Jsem hrozně rád, že si se mnou zahrál, celou dobu pořádně bojoval, takže mu musím jenom poděkovat. Pro mě jsou to důležité body, protože bych si rád zahrl v Paříži i ve Wimbledonu."

Petr Pála na sklonku hráčské kariéry přiznává, že své tenisové sny si splnil jen částečně.

"Určitě jsem chtěl více uspět ve dvouhře, kde jsem se dostal pouze mezi nejlepších tři sta světových hráčů. Také v deblu by bylo lepší, kdyby se nám s Pavlem Víznerem podařilo vyhrát alespoň jedno velké finále, do kterých jsme se dostali. Bylo by to perfektní, ale co se dá dělat."

Na závěr jen doplním, že v ženském deblu vyhrála naše dvojice Hradecká, Hlaváčková.

Autor: Jan Hloch
klíčové slovo:
spustit audio