Na Prague open kosí zranění favoritky

Foto: ČTK

Tenisový turnaj Prague open letos končí. Jeho derniéru navíc provází odhlášení největších hvězd tohoto štvanického podniku. Čtyři nasazené hráčky v čele s jedničkou Lucií Šafářovou svůj boj o titul vzdaly. Na příčiny jsem se zeptal turnajového ředitele Vladislava Šavrdu.

Lucie Šafářová,  foto: ČTK
Na turnaji už nefiguruje Lucie Šafářová (1), Rumunka Dulgheruová (2), Klára Zakopalová (4) i Argentinka Dulková (6). To jste asi neměl klidné spaní?

"Samozřejmě pro každý turnaj je to pohroma. Zranění i nemoci jsou však v těchto extrémních klimatických podmínkách častá. Samozřejmě jsem z toho radost neměl, ale ve startovním poli zůstali tři české hráčky i řada dobrých hráček, takže v nedělním finále můžeme vidět velmi kvalitní zápas."

Jaké by bylo za stávající situace nedělní finále snů?

"Moc bych si přál, aby tady poprvé zvítězila česká hráčka. Lucka Šafářová patřila k favoritkám, ale bohužel její zranění je natolik vážené, že jí na 14 dnů vyřadí ze hry. Proto snové finále by bylo jedna z dvojice Benešová - Hradecká a na druhé straně např. Švýcarka Schnyderová, která už byla 7. na světě."

Jakým způsobem probíhá odhlášení hráček. Stačí, aby tenistka zavolala z hotelu nebo to musí posvětit turnajový lékař?

Foto: ČTK
"Je to složitý mechanismus. V žádném případě nestačí zavolat z hotelu, to by docházelo ke spekulacím, jak to vlastně s tím zraněním doopravdy je. Na WTA je veškerá lékařská dokumentace, která dokládá, že zranění skutečně existuje."

Takže spekulace o tom, že jste nevyplatily hráčkám startovné jsou naprosto liché?

"To je úplný nesmysl. To by se Lucie odhlásila před turnajem nebo do Prahy vůbec nepřijela. Ona ani nepožadovala nadstandardní podmínky. Proto je tato spekulace naprosto lichá."

Tím, že turnaj končí, tak ČR nebude mít žádný podnik světového okruhu. Jak dlouho může trvat cesta zpět?

"Musím přiznat, že je to velmi složitá situace. Už zde skončil turnaj mužů a teď končí i ženy. Pro ČR bude dost složité v nejbližších pěti letech, i kdyby to ekonomická situace umožňovala, získat turnaj zpět."

Autor: Jan Hloch
klíčové slovo:
spustit audio