Nebát se vyjít na ulici a zažít město jinak

Foto: Zbyněk Olmer, oficiální stránky Zažít město jinak, Auto*Mat

Zažít město jinak můžete už tento víkend, nejčastěji v sobotu, na několika místech České republiky. Na sousedské slavnosti vás pozve rubrika Panorama.

V Praze budou lidé zažívat město jinak podesáté, tentokrát už na 59 místech. Co vedlo před lety organizátory k tomu, aby vůbec podobná akce vznikla, vysvětluje Jakub Hradilek ze sdružení Auto*Mat:

"Myšlenka uspořádat akci, které v současné době říkáme Zažít město jinak, vznikla v hlavách několika lidí, kteří měli potřebu vrátit městskému veřejnému prostoru lidský rozměr a poukázat na to, že ulice nemusí mít jen dopravní význam, ale že to může být i místo pro setkávání, podnikání a kulturu."

Tehdy padla volba na Smetanovo nábřeží...

"V minulosti sloužilo jako městské korzo a v současné době je ještě stále zatíženo nadměrnou dopravou. To místo jsme si vybrali z toho důvodu, že mámě pocit, že je to kvalitní veřejný prostor, který by mohl mít smysluplnější využití, a pokusili jsme se na jeden den tomu místu vdechnout jiný rozměr."

 Jakub Hradilek,  foto: oficiální stránky Zažít město jinak,  Auto*Mat
A myšlenka vdechnout jindy parkoviště připomínajícím ulicím jiný rozměr trvá dodnes. Od prvního ročníku se akce rozrostla a zájem zapojit se do ní, je stále větší. Připojilo se mnoho městských částí a program je různorodý - od přednášek, komentovaných prohlídek, dílen nebo divadel pro děti i dospělé, přes sportovní aktivity, jako jsou turnaje v ping-pongu, běh do schodů na čas nebo cyklozávod po kočičích hlavách, až po diskuse, promítání filmů a debaty. A nechybí ani jídlo a pití a případně i možnost si jej na místě připravit. Velké oblibě se těší také bleší trhy.

Sousedské slavnosti se nekonají jen v metropoli. Zažít své město jinak mohou také třeba lidé v Ostravě, Frýdku-Místku, Ústí nad Labem a dalších větších i menších městech. Poprvé třeba v Českém Krumlově, říká Barbora Hudečková:

Český Krumlov,  foto: Martina Schneibergová
"Český Krumlov je krásné a historické město, ale kulturní nabídka se bohužel zaměřuje jen na historicky laděné akce. Akcí, které by se zaměřovaly na mladé lidi, kteří v Krumlově bydlí, tam tolik není a mladí lidé di na to často stěžují. Rozhodli jsme se přestat si stěžovat a sami se pokusit uspořádat něco svěžího, kde by Krumlováci dostali možnost ukázat, co umějí. Dalším problémem Krumlova je to, že v centru nebydlí moc místních, vlastně úplně minimum. Většina žije na okrajích města a do centra ani nechodí, pokud přímo nemusí, což je škoda. Uspořádáním této akce přímo v centru bychom rádi umožnili místním, aby získali větší pocit sounáležitosti s místem, kde žijí."

Iniciativa Auto*Mat spouští k 10. výročí akce také speciální web s názvem Zažít město normálně. Cílem tohoto portálu je dát dohromady informace o aktivitách, které jsou v souladu s principy sousedských slavností, a usnadnit organizaci podobných akcí případným dalším zájemcům nejen na jeden den nebo víkend, ale po celý rok. Nebudou chybět rady, jak vyřídit potřebná povolení, jak akci propagovat a užít si ji bez starostí. Web by měl zkrátka pomoci těm, kteří v ulici nevidí jen parkoviště nebo prostor, odkud je se třeba co nejrychleji schovat domů.