Nejlepší valašský frgál je z hrušek a pochází z Velkých Karlovic
Soutěž o nejlepší valašský frgál vyhrál ve Velkých Karlovicích na Vsetínsku hruškový koláč domácí pekařky Marie Schmidtové. Porotci letošního devátého ročníku klání hodnotili celkem 49 frgálů, což je nejvíce za celou dobu konání soutěže. Možnosti ochutnat tradiční valašské pečivo využily stovky návštěvníků. Nejvíce přihlášených frgálů, 13, bylo hruškových, časté byly i tvarohové a makové. Nechyběla však ani řada dalších tradičních či méně obvyklých příchutí. Ke zvláštnostem patřil frgál zelný, z lískových ořechů, celých hrušek či jablkového pyré. Předsedou poroty byl podobně jako v minulých letech Ladislav Frgal z Kroměříže, který se o valašské pečivo zajímá i díky svému příjmení. Frgál se na Valašsku připravuje podle prakticky stejného receptu již několik století. Pravý valašský frgál má v průměru 30 centimetrů, váží 600 gramů a má jen jeden druh náplně.