Krosienku uměly už starověké Egypťanky, dodnes se dochovala na Valašsku

krosienka.jpg
0:00
/
0:00

Na Valašsku se dodnes podařilo uchovat unikátní techniku pletení na rámu, která se používala už ve starověkém Egyptě. Restaurátorka textilu Blanka Mikolajková z Rožnova pod Radhoštěm je ale možná poslední krajkářkou, která tzv. krosienku ovládá. Výrobu tradičních krosienkových čepců, které byly součástí valašského kroje, předváděla na nedávných Rožnovských slavnostech. Na historii krosienky se paní Mikolajkové zeptala Milena Štráfeldová:

"Historii má velice dlouhou. Co já vím, tak první zmínky o této technice jsou tisíc šest set let před naším letopočtem z Egypta."

Jsou o tom nějaké doklady? Můžeme to někde vidět?

"Ano, jsou nějaká zobrazení. Dlouho se nevědělo, co to vlastně ty ženy dělají, a posléze se zjistilo, že dělají právě krosienku."

A ví se, kde se krosienka používá ještě dnes?

"Já si myslím, že je ostrůvkovitě roztroušená po celém světě. Asi před třemi lety tady za mnou v muzeu přišel pán z Peru a díval se na to a říkal mi: to se u nás dělá, ale dělá se z toho trošku něco jiného."

A jak se krosienka dostala na Valašsko?

"To nevím, jenom vím, že se tu z ní dělaly čepce, v jedné vesnici, která se jmenuje Zděchov. Ty čepce se podle ní jmenují zděcháky."

Jak vy sama jste se k této technice dostala?

"Já jsem povoláním konzervátorka textilu, a když jsem dostala úkol opravit staré krosienkované čepce, tak jsem se jednak naučila tu techniku a posléze jsem se naučila výrobu celého čepce, protože bez toho, abych něco uměla, nemůžu nic opravit."

Byl tu ještě někdo, kdo vás krosienku mohl naučit?

"Ano, etnografka Valašského muzea v přírodě mne naučila základy. Poté jsem pracovala ve vsetínském muzeu, kde etnografka natočila v 60. letech dokument o výrobě čepců. Já jsem si ho pouštěla stále dokola a podle něj jsem se naučila jednak vzorování, a jednak výrobu čepců."

Kolik je podle vašeho odhadu na Valašsku žen, které ještě umějí krosienku dělat?

"Já vím jen o sobě, že dělám čepce."

Vy jste říkala, že jste se naučila staré vzory. Kolik se jich asi dochovalo?

"Vím asi o třiceti a ty zvládám."

A dokážete vytvořit taky nějaký nový vzor?

"Samozřejmě, to není problém, protože ta technika umožňuje nekonečné množství vzorů. Je to kombinace jakoby hladkého pletení a dírek. Podle toho, jak je kombinuju, takový je vzor.

Jak dlouho vám trvá, než vyrobíte takový čepec?

"Samotná krosienka trvá asi dvanáct hodin, dvě hodiny potom dokončení a takové čtyři hodiny naháčkování zubů, které jsou v přední části čepce."

Používají se ty čepce v dnešních krojích? Objednávají si je u vás třeba nějaké folklorní soubory?

"Málo. Spíš si je objednávají hudebnice, zpěvačky, které vystupují jako zralé ženy. Hodně si ale čepce berou třeba cizinci, kteří jsou původem Češi a chtějí si ve své vlasti udělat tradiční svatbu s čepením, tak si ode mne koupí čepec."