Získá valašský frgál chráněné zeměpisné označení EU?

Vdolek, pecák, lopaťák ale nejčastěji frgál, tak se nazývá koláč, který se už po léta, především ke slavnostním příležitostem, peče na Valašsku. Jeho výrobci by pro něj teď chtěli získat chráněné zeměpisné označení Evropské unie.

O jaký typ koláče jde a co je na něm výjimečného, že se o označení uchází, vysvětlila Jana Kasalová ze Sdružení výrobců valašských frgálů.

"Valašský frgál je sladký koláč, který je tence vyválený do tvaru kruhu o průměru 30 - 32 cm. Na výrobu těsta se používá řada velmi kvalitních surovin. Know-how výroby tkví v technologickém postupu, že koláč je jiný než všechny ty běžné ostatní. Je to samozřejmě také v surovinách, protože se tam na výrobu těsta používá několik druhů tuků a také použití jednoho druhu náplně. Nejklasičtější je náplň ze sušených hrušek, z nichž se vyrábějí povidla. Je to ojedinělá výroba, která má původ tady u nás."

Frgál ale nemusí být jen hruškový - peče se často také makový, borůvkový, tvarohový a jako opravdová specialita třeba i mrkvový a zelný.

Proč jeho výrobci stojí o chráněné zeměpisné označení EU?

"Jednak uchránění výrobku, který tady u nás na Valašsku vznikl a má dlouhou historii. Potom je to samozřejmě prestižní záležitost, zvýší to kredit jak regionu, tak jeho výrobců. A samozřejmě si také chceme ochránit i zaměstnanost v regionu, protože v současné době nejsme sami, kdo vyrábí valašský frgál, snaží se naše výrobky kopírovat různé pekárny, takže to chceme ochránit."

Písemné zmínky o receptu na valašský frgál se objevují už v 1. polovině 19. století. Pokud by koláč chráněné označení získal, mohlo by to napomoci i rozvoji turistického ruchu v regionu.

Europoslanec Jan Březina, který se sdružením na získání ochranného označení spolupracuje, míní, že v ideálním případě by jej valašský frgál mohl dostat už koncem příštího roku nebo na začátku roku 2010. Chráněné označení EU už několik českých výrobků má a jsou mezi nimi i sladké pochoutky- připomeňme Štramberské uši, Pardubický perník nebo Hořické trubičky.