Ve Vamberku vznikne skanzen paličkované krajky

palickovani.jpg

Ve Vamberku vznikne skanzen paličkované krajky. Otevřen by mohl být na jaře roku 2009. Cílem je nabídnou turistům ucelený obrázek o tomto umění. Vždyť krajka z Vamberku získala zlaté medaile na světových výstavách Expo v Bruselu a Montrealu.

Paličkovaná krajka a město Vamberk patří neodmyslitelně k sobě. Kroniky dokládají, že krajkářství má na Vamberecku více než čtyřsetletou tradici. Archivy se o zdejší krajce zmiňují poprvé v roce 1642, ale počátky sahají do doby mnohem starší.

Traduje se, že krajku sem přinesla belgická šlechtična Magdalena Grambová, která zavedla nový způsob paličkování na podušce tzv. herduli. Svými obchodními schopnostmi udělala z Vamberka evropské středisko krajkářské výroby. V 2. polovině 19. století nebyl snad ve Vamberku jediný dům, kde by se nepaličkovalo. Štafetu převzazala společnost Vamberecká krajka, která si dala za úkol přiblížit paličkovanou krajku 21. století.

Ve skanzenu krajky by se turisté nejdříve podívali do historie. Jak říká jednatel společnosti Karel Menšík, z filmu se pak dozví, jak vzniká krajka.

"Od návrhu až po výrobu, aby lidé pochopili v čem je ta hodnota a speciálnost vamberecké krajky. Pak je samozřejmě naplánovaný prohlídkový okruh, kde si návštěvníci prohlédnou samotné paličkování v ateliérech. Podívají se na současné užití krajky. To znamená od bytového textilu přes módní doplňky, společenské a svatební šaty. Prohlídka je zakončena v nákupní galerii, kde si mohou zakoupit aktuální produkci."

Kdo paličkování nezkusil, neví, jak je složité, a co za ním stojí práce. I to si dnes mohou návštěvníci Vamberku zkusit a ještě se při tom vyfotit. Povědomí o slavné vamberecké krajce však poněkud upadá, připouští Karel Menšík.

"O tento český i světový unikát se nikdo nestaral. My jsme se zhruba před třemi lety rozhodli, že to zkusíme znovu oživit. Máte pravdu, že to povědomí pomalinku upadlo, zejména u mladé generace. Ti mají představu, že paličkovaná krajka je něco starého a jsou velmi překvapeni, když vidí luxusní šperky nebo šaty, které použila Česká Miss na Miss Universe. Jsou velice překvapeni, co se z toho dá vyrobit."

Paličkují ještě dnes ženy ve Vamberku?

"Samozřejmě, je tu hromada šikovných a schopných žen, které umí paličkovat. Je to dáno i tím, že tam fungovalo učňovské školství ještě koncem 80. a začátkem 90. let, takže se tam každý rok vyučilo řemeslu 30 krajkářek. S pracovní silou a s pokračováním bych problém neviděl."

10
50.117496180000
16.289806370000
default
50.117496180000
16.289806370000