Nejmlsnější zvířata v zoo? Mezi vyhlášené zvířecí gourmety patří drápkaté opičky

Kosman zakrslý patří mezi drápkaté opičky

Mezi zvířaty v zoo jsou nenasytní jedlíci i vybíraví labužníci. Nejvíc peněz stojí krmení pro tygry. Obzvlášť náročná je příprava jídelníčku pro drápkaté opičky, které patří mezi vyhlášené zvířecí gourmety.

Siba skvrnitá | Foto: Milan Kořínek,  Zoo Olomouc

Zoologická zahrada na Svatém Kopečku u Olomouce utratila loni za potravu pro své zvířecí svěřence skoro sedm milionů korun. "Nejdražší na krmení je tygr ussurijský, jehož průměrná denní krmná dávka stojí zhruba 500 korun," uvedla mluvčí olomoucké zoo Iveta Gronská. O něco menší gepard denně spořádá potravu za zhruba 200 korun.

"V minulosti, kdy jsme chovali sibu skvrnitou, která konzumovala převážně živé ústřice a další živé krmivo, jsme i o ní hovořili jako o jednom z nejnáročnějších strávníků," uvedla Gronská. Zoo má nyní v mořském akváriu sibu atlantskou, která nepohrdne ani rozmraženou potravou. Její stravování tak denně zoo stojí zhruba 100 korun.

Nejrozmanitější stravu dostávají drápkaté opičky

Ilustrační foto: christels,  Pixabay,  Pixabay License

Na rozmanitou stravu si potrpí malé drápkaté opičky. "Jejich potravu tvoří až 20 druhů běžného i exotického ovoce, řada vitamínů a minerálů, med, myšata, v létě květy pampelišek či speciální krmiva určená pro tyto druhy opic, což je například arabská guma a želatina," dodala Iveta Gronská. Opičky si rády pochutnají i na křepelčích vajíčkách, cvrčcích, sarančatech či švábech.

Náklady na potravu pro mlsné zvířecí jazýčky loni vzrostly. Denní suma za krmivo je přes 19 tisíc. Nejvíc peněz dlouhodobě stojí potrava pro zvířata, která konzumují ovoce a zeleninu. Olomoucká zoo na ploše 42 hektarů chová 1591 zvířat 386 druhů.

Zoo Olomouc | Foto: Zoo Olomouc
Autoři: Zdeňka Kuchyňová , ČTK
klíčová slova:

Související

  • Česká nej

    Největší, nejmenší, nejrychlejší, nejkrásnější, .... jedinečné.