Nejobdivovanější firmou je opět Škoda Auto

Nejobdivovanější firmou v České republice se letos stejně jako v předchozích pěti letech stala Škoda Auto. Na druhém místě se umístil Plzeňský Prazdroj a třetí pozice patří energetickému gigantu ČEZ, který byl loni desátý. Výsledky soutěže 100 obdivovaných firem ČR ve čtvrtek zveřejnilo sdružení Czech Top 100.

Čtvrté místo obhájil Eurotel, o dvě místa si pohoršil loni třetí Budějovický Budvar. Do první desítky se dále dostaly společnosti Barum Continental, Komerční banka, Třinecké železárny, Česká pojišťovna a Skanska CZ, naopak opustily ji loni pátá Hella Autotechnik, šestá Karosa a sedmé ČSA.

Škoda Auto je fenomén úspěchu 90. let, úspěšně si buduje image, je v podvědomí lidí a i přes vysokou konkurenci se prosazuje v zahraničí, řekl ČTK analytik Tomáš Gatěk ze společnosti Atlantik FT. To je podle něj důvodem, proč stále zůstává nejvíce obdivovanou společností.

Tuzemské firmy hodnotilo asi 1500 manažerů, ekonomů a finančních analytiků, kteří mohli dávat body podnikům z 25 oborů. Mezi kritéria patřily základní ekonomické ukazatele, vztah k zaměstnancům, životnímu prostředí, místnímu regionu nebo charitě. Vlastní žebříček sestavila i laická veřejnost na severu iDnes. Na první místo dosadila také firmu Škoda Auto před společnostmi Hewlett-Packard a Český Mobil.

Mezi stovkou obdivovaných firem se podle předsedy sdružení Jana Struže rovnoměrně prosadily české i zahraniční firmy. Určit, zda je společnost více "česká" nebo "cizí" je však podle něj stále těžší. Zahraničními majiteli vlastněné firmy Škoda, Léčiva nebo Prazdroj například těží z ryze české značky. Úspěchy slaví také menší společnosti, které jsou populární ve svém kraji. Místní manažeři je znají a mohou je tak snáze hodnotit. Na Vysočině vítězí Rodinný pivovar Bernard, v Královéhradeckém kraji textilní závody Veba.