Některé obce v České republice topí teplem z podzemních vod

Životní prostředí v řadě obcí v České republice bude v zimním období parvděpodobně opět trpět. Letošní výrazné zdražování elektřiny a plynu, které k vytápění stát doporučoval začátkem devadesátých let, totiž přimělo nyní mnohé lidi oprášit staré kotle na uhlí. Větší zájem o uhlí ze strany majitelů domů potvrzují i všichni prodejci. Jsou však i takové obce, kde hledají jiné řešení vytápění. Informuje Kateřina Brezovská.

Mezi obce, které se rozhodly využívat alternativní zdroje vytápění patří například Nedakonice na Uherskohradišťsku. Místo elektřiny a zemního plynu tam teď některé objekty vytápějí pomocí tepelných čerpadel, která vyžívají přírodních zásobníků podzemních vod. Za tepelné čerpadlo obec zaplatila přes půl milonu korun - polovinu z toho získala ze Státního fondu životního prostředí. Náklady by se jí měly vrátit za osm let. Starosta obce Jiří Smělík spočítal, že například při vytápění mateřské školy tím obec ušetří šedesát procent nákladů.

"Tady není problém s vodou, tady máme problém spíš tak čtyřikrát do roka, že tady máme tolik vody, že nevíme co s ní.

Takže jsme toto využili. To tepelné čerpadlo si vezme tu jedenácti stupňovou vodu přežene to přes kompresor a přes to teplené čerpadlo a odebere z těch jedenácti stupňů šest stupňů a pětistupňová voda - studená - se vrací zpátky do toho druhého vrtu a tím pádem se v té zemi zase přihřeje na těch 11 stupňů a takhle to je stále dokola. Je to vlastně opačný systém ledničky."

Starosta Jiří Smělík uvedl, že nebýt plynu zavedeného ve vesnici už dříve, přešla by na tento způsob vytápění celá obec. Podle něj ho lze využívat i na dalších místech České republiky.

"Kde je dostatek vody, tak určitě. Tam se jedná hlavně o to, aby to čerpadlo tu studnu nevysálo, to je podmínkou. V České republice už se to osvědčilo dost a už se ty čerpadla začínají hodně montovat. Dokonce Státní fond životního prostředí dává dotaci i fyzickým osobám na rodinné domky. A jak řekl zástupce tohoto fondu v letošním roce tam mají už asi 800 žádostí od fyzických osob."

Možnosti využítí podzemních vod k vytápění nám potvrdila i hydrogeoložka Alena Svobodová ze společnosti Vodní zdroje Holešov.

"Lze využít vpodstatě každou podzemní vodu protože podzemní voda má stálou teplotu těch 10 - 12 stupňů a tím, že se z ní trvale odebírá třeba jeden dva stupně, tak vlastně tuto odebranou teplotu lez potom využívat k vytápění. Takže skutečně použitelné to je, a ve většině případů je to velice efektivní a úsporné vytápění."