Někteří poslanci podle soudce v Hučínově případu ovlivňují soud

Za ovlivňování soudu označil přerovský soudce Michal Jelínek angažovanost některých poslanců v kauze bývalého důstojníka Bezpečnostní informační služby (BIS) Vladimíra Hučína. Poukazuje především na dopisy, kterými se poslanci na soudce obrátili s požadavkem, aby Hučínův proces byl veřejný. Podle soudce jejich kroky svědčí o neznalosti právního řádu. Poslanci ale odmítají, že by soudce chtěli ovlivnit. "Udivují mě někteří poslanci, kteří se obracejí přímo na mě s tím, abych zařídil, aby proces byl veřejný. Pokud se na mě obracejí poslanci s konkrétní výzvou, jako ovlivňování to chápu. Minimálně to svědčí o neznalosti právního řádu České republiky," řekl ČTK přerovský soudce Michal Jelínek. Přerovský okresní soud projednává případ bez účasti veřejnosti, protože se obává vyzrazení utajovaných skutečností.

Podle Jelínka je úsměvné, když se o otázce veřejného procesu vyjadřují také poslanci na půdě parlamentu. "Nemůže existovat žádný orgán, který by soudu nařizoval, jak má v rámci své pravomoci postupovat. Nemůže o tom rozhodovat ani ministr, ani prezident, ani poslanci, ani vláda. To bychom nebyli právním státem," podotkl soudce.

Poslankyně Táňa Fischerová, která byla jednou z těch, kdo se na soudce písemně obrátil, odmítá, že by soudce chtěla ovlivnit. "Povinnost poslance je přeci podporovat demokratický proces v této zemi. Byl to slušný dopis, ve kterém jsme napsali, že je v zájmu veřejnosti, aby to, co není nutné, aby bylo tajné, bylo odtajněno. Mohl by vědět, že veřejnost se o to zajímá," řekla ČTK poslankyně.

Obžaloba viní Hučína z toho, že v 90. letech jako důstojník BIS vyvolával v lidech pocit ohrožení levicovým extremismem, přechovával tajné materiály, neoprávněně shromažďoval osobní data a nelegálně držel zbraně a výbušniny.