Přehled tisku

mrstina.jpg
0:00
/
0:00

Tím, že Miloslav Mrština odešel z ČSSD, jeho aféra nekončí, upozorňuje komentář Mladé fronty Dnes. Nečleny ČSSD nezajímá jeho členství, ale spíše to, jak to bylo s veřejnými penězi, veřejným domem, kuplířstvím a policií, která Mrštinu nevyšetřovala, ačkoliv už před lety o jeho činnosti věděla.

Tím, že Miloslav Mrština odešel z ČSSD, jeho aféra nekončí, upozorňuje komentář Mladé fronty Dnes. Nečleny ČSSD nezajímá jeho členství, ale spíše to, jak to bylo s veřejnými penězi, veřejným domem, kuplířstvím a policií, která Mrštinu nevyšetřovala, ačkoliv už před lety o jeho činnosti věděla. Je Mrština nevinný pán očerněný tiskem a ODS, nebo je to pán vinný, který byl kuplířem, dělal socialistům hanbu a páchal trestné činy? ptá se deník a konstatuje, že na tyto otázky Mrštinovo vystoupení z ČSSD žádnou odpověď nedává.


Jiří Pospíšil
Pokud si nejvyšší státní zastupitelství činilo iluze o vlastní nedotknutelnosti za zásluhy, ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) je z nich právě vyléčil, píše se komentáři Práva. "Nerad bych Pospíšilovi křivdil, možná se za Bašného postavil opravdu proto, že chtěl ztrestat a napravit mstivou lumpárnu," uvádí komentátor. Podle něj to však ministr možná udělal z obyčejné politické prozíravosti, protože jako první z funkcionářů ODS začal vnímat potřebu vyslat k voličům konečně nějaký vstřícný signál. Kdyby ODS neměla Jiřího Pospíšila, musela by si ho vymodlit v nejbližší kapličce, domnívá se autor.

Podle některých právníků a expertů na správní právo neměl ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) právo odvolat ústeckého krajského státního zástupce Jiřího Křivance. Píšou to Lidové noviny. Pospíšil Křivance odvolal, protože nesouhlasil s jeho postupem v případu sesazení šéfa liberecké pobočky Krajského státního zastupitelství (KSZ) v Ústí nad Labem Adama Bašného z funkce. Podle právníků má ministr možnost odvolat státního zástupce pouze v případě, že selže jako manažer, například když neúčelně zachází se státními penězi nebo je zpronevěří. Podle prezidentky unie státních zástupců Lenky Bradáčové měl mít Pospíšil k odvolání Křivance ještě návrh od jeho přímého nadřízeného.


Ministerstvo školství dokončuje návrh na odškodnění lidí, kteří museli po únoru roku 1948 z politických důvodů odejít z vysokých škol. Vláda by se jím měla zabývat v březnu. Informuje o tom dnešní Mladá fronta Dnes (MfD). Bývalí studenti by měli dostat částku ve výši desítek tisíc korun. "Počítáme s tím, že by se odškodnění týkalo lidí, kteří byli takto postiženi v době od 25. února 1948 do 1. ledna 1990,"řekla MfD Helena Müllerová z ministerstva školství. Původně se přitom jednalo pouze o lidech vyloučených z vysokých škol po únoru 1948 a v padesátých letech. Vláda jednala o satisfakci pro vyhozené studenty už na podzim loňského roku a ministru školství Ondřeji Liškovi uložila, aby plán dopracoval. Ten slíbil, že návrh na vyřízení odškodného bude hotov ještě do konce roku 2008.


Nad odškodným, které má ministerstvo spravedlnosti zaplatit bývalému důstojníkovi Bezpečnostní informační služby (BIS) Vladimíru Hučínovi kvůli jeho několikaletému trestnímu stíhání, se zamýšlejí Hospodářské noviny. Podle deníku se částka 200.000 korun, kterou soud přiznal Hučínovi za nemajetkovou újmu, rovná pokutě za dvě veřejné facky doktoru Rathovi. Ministerstvu se však zdá, že je tato satisfakce přemrštěná. List míní, že ministr spravedlnosti by se měl spíš zajímat, proč státní úředníci pořádali parforsní honbu na Hučína, který v BIS mimo jiné mapoval napojení předlistopadových aparátčíků na některé současné funkcionáře policie, státního zastupitelství i soudce. "Možná by Pospíšil zjistil, že státních zástupců a soudců, které Hučín sledoval, pracuje v jeho rezortu víc, než čekal. Včetně těch, kteří se pokusili tohoto zarytého antikomunistu dostat na dlouhá léta do kriminálu," uzavírá list.


Premiér Jiří Paroubek,  foto: Zdeněk Vališ
Hospodářské noviny dnes otiskly také komentář předsedy ČSSD Jiřího Paroubka, v němž hodnotí spolupráci sociální demokracie a vlády při řešení současné hospodářské krize. Podle něj tlačí premiér Topolánek na přijetí svých opatření pod heslem národní jednoty "a jakoukoliv diskusi přitom dopředu označuje málem za sabotáž ohrožující záchranu národa." Přitom podle Paroubka na řadě opatření se opozice s vládou shodne, prostě proto, že mnoho možností není. Jednu velkou výjimku představuje návrh na snížení plateb sociálního pojisštění. Mohlo by to totiž podle Paroubka vést "k rozvalení penzijního systému a jeho následné privatizaci."


V posledních šesti letech odešlo do zahraničí za prací 1500 českých lékařů. Nejvíce, 800, jich pracuje ve Velké Británii a zhruba 300 v Německu. Deníku Právo to řekl prezident České lékařské komory (ČLK) Milan Kubek. Podle něj každý rok odchází do ciziny pracovat zhruba čtvrtina promujících ročníků lékařských fakult. Lékařská komora upozorňuje na to, že nedostatek lékařů v ČR již ohrožuje kvalitu zdravotní péče. Ministryně zdravotnictví Daniela Filipiová o odchodu českých lékařů ví a ministerstvo se podle ní snaží situaci řešit. Ve spolupráci s ministerstvem školství se snaží zvýšit počty studentů lékařských fakult.


Podle verdiktu Ústavního soudu by měl stát v případě, že využívá služeb advokátů, odůvodnit, že jsou to "účelně vynaložené peníze". Pokud to neodůvodní, nemůže chtít, aby strana, která prohraje spor, náklady na advokáty ministerstvu hradila. O rozhodnutí, které Ústavní soud vynesl koncem loňského roku, informují Hospodářské noviny. "Každé ministerstvo má odborně a personálně vybavený aparát a jeho prostřednictvím by mělo svá rozhodnutí bránit před soudy," uvedla ústavní soudkyně Ivana Janů. Česká ministerstva, která zaměstnávají stovky právníků, si přitom na soudní pře často najímají advokáty, píšou Hospodářské noviny. Podle deníku mohou za verdikt soudu akcionáři nepříliš známého podniku Centrum stavebního inženýrství v Praze-Hostivaři, kteří žalovali stát o náhradu škody ve výši 30 milionů korun. Se žalobou proti ministerstvu financí neuspěli a navíc museli zaplatit milion korun za náklady řízení. "Ta suma byla nehorázná, i když podle tabulek. Ale byl to tak jednoduchý spor, že nebyl důvod, aby ministerstvo financí zastupoval advokát,"řekl deníku advokát Centra Oldřich Choděra, který se proto obrátil na Ústavní soud. A ten mu dal za pravdu.


Policie obvinila prvního řidiče v souvislosti s hromadnou dopravní nehodou, která se stala vloni v březnu na dálnici D1. Píše to čtvrteční Právo. "Muž byl obviněn z trestného činu ublížení na zdraví,"řekla Právu jihlavská policejní mluvčí Jana Kroutilová. Třiašedesátiletý řidič vozu Škoda Octavia z Ivančic na Brněnsku podle policie nezastavil včas za kolonou, postupně narazil do několika vozů a zavinil těžké zranění řidiče posypového vozu. Hromadná nehoda se stala ve čtvrtek před loňskými Velikonocemi. Při sérii 93 nehod za hustého sněžení v kolonách uvízly tisíce lidí. Tři lidé se zranili těžce, dalších 27 lehce. Podle policie byla příčinou většiny nehod nepřiměřená rychlost.


Prodej letenek v Česku se v prvních sedmi týdnech letošního roku snížil až o pětinu. Poplatky propad zmírnily zhruba na 15 procent. Lety omezily především firmy. Informuje o tom Mladá fronta Dnes, která má k dispozici statistiky Mezinárodní asociace leteckých dopravců IATA. Právě podnikoví zákazníci patří u aerolinek k nejžádanějším - jsou schopni zaplatit často i desítky tisíc korun za hodinový let. Své rozpočty na cesty razantně seškrtaly. "Zaznamenali jsme, že společnosti používají více videokonferencí na úkor cestování mezi svými pobočkami,"řekl novinám šéf Student Agency Radim Jančura.