Přehled tisku

0:00
/
0:00

Nedávné vyhoštění dvou ruských diplomatů z Česka souvisí podle Mladé fronty Dnes s aktivitou ruských agentů v oblasti jaderné energetiky, dodávek ropy a zemního plynu. Podle listu to vyplývá z informací ekonomů, bezpečnostních expertů a diplomatů. Moskva se prý zaměřuje na dostavbu Temelína, zájem má i na podílu v českých rafinériích.

Nedávné vyhoštění dvou ruských diplomatů z Česka souvisí podle Mladé fronty Dnes s aktivitou ruských agentů v oblasti jaderné energetiky, dodávek ropy a zemního plynu. Podle listu to vyplývá z informací ekonomů, bezpečnostních expertů a diplomatů. Moskva se prý zaměřuje na dostavbu Temelína, zájem má i na podílu v českých rafinériích. Již v loňském roce Bezpečnostní informační služba uvedla, že se ruské tajné služby snažily ovlivnit veřejné mínění a vyvolat odpor proti vybudování amerického radaru v Brdech. Také podle Vojenského zpravodajství Rusko věnovalo značné úsilí tomu, aby zabránilo výstavbě vojenské základny v Česku. Mladá fronta Dnes ale napsala, že americký radar, který byl doposud médii nejčastěji zmiňován, není pro Rusko tím nejdůležitějším tématem. "Moskva uvolnila v posledních letech astronomické částky, aby získala vliv v důležitých firmách či energetických projektech. Doma Rusům sice příliš nefungují, ale oni jsou v klidu. Vlastní nebo spoluvlastní podniky či plynárenské firmy na Západě. A ty jim šlapou jako hodinky," řekl listu nejmenovaný vlivný diplomat. K Moskvou ostře sledovaným projektům patří hlavně dostavba dvou jaderných bloků Temelína. "Po oznámení, že vypíšeme zakázku, projevili Rusové obrovský zájem," řekl Mladé frontě Dnes manažer ČEZ. Elektrárenský gigant navíc požaduje i závazek dodat v případě potřeby další reaktory pro zahraniční zakázky. Podle listu se jedná o obchod za stovky miliard korun.


Bývalý pracovník Bezpečnostní a informační služby (BIS) Vladimír Hučín by se mohl stát členem expertní skupiny pro boj s extremismem, píší Lidové noviny. Vladimír Hučín, který dělá konzultanta náměstkovi ministra vnitra Jiřímu Komorousovi, byl přitom před lety obviněn a obžalován z několika trestných činů, včetně údajného podněcování levicových extremistů. "S Vladimírem jsme dlouholetí přátelé. V BIS byl expertem na pravicový extremismus. V současné době s ním některé věci konzultuji," řekl listu Jiří Komorous. Vladimír Hučín uvedl, že může být bezpečnostním složkám užitečný, mimo jiné i pro své kontakty, které odmítl prozradit nadřízeným v kontrarozvědce. "Je to problematika, za kterou jsem byl v minulosti nespravedlivě souzen," uvedl podle Lidových novin Vladimír Hučín.


Foto: Štěpánka Budková
Hospodářské noviny zjišťovaly, jak jsou na tom jednotlivé profese v době krize. Vyšlo jim, že nejvíce si přilepšili hlavně vymáhači pohledávek. Firmám, které se v tomto oboru pohybují, se počet zakázek až ztrojnásobil. Za další vítěze krize se prý dají považovat servírky nebo experti na čerpání peněz z evropských fondů. Většina profesí je na tom ale výrazně hůř. Například IT analytikům nabízejí společnosti o 6000 nižší plat než loni. Krize sáhla na platy také právníkům. Ještě loni je firmy průměrně lákaly na 44 900 korun, nyní jim nabízejí o 4000 méně. Mnoho kanceláří navíc bylo nuceno část svých kmenových zaměstnanců propustit, uvádějí Hospodářské noviny.


Češi si oblíbili sluneční energii, píší Lidové noviny. Podle nich zažívá Česká republika už několik let prudký rozvoj slunečních kolektorů na ohřev teplé vody a vytápění. Celková instalovaná plocha těchto kolektorů loni meziročně vzrostla o více než 26 procent na téměř 165 tisíc metrů čtverečních. V Evropě má největší podíl v instalované ploše kolektorů Německo - celých 44 procent. Ze zemí, které jsou velikostí srovnatelné s Českem, jsou na tom co do plochy nejlépe naši jižní sousedé. Rakušané mají téměř dvacetkrát větší plochu kolektorů než my, v přepočtu na jednoho obyvatele pak vévodí celé Evropě, následují Němci a Řekové, píší v Lidových novinách.


Šéfové mladoboleslavské automobilky Škoda Auto projednávají s odboráři nový plán, podle něhož bude ještě letos nutné snížit výroby nejprodávanějších Fabií až o třetinu. Podle odborářů Škody Auto kvůli budoucímu propadu prodeje hrozí, že firma propustí až 2500 lidí; má jít hlavně o najaté agenturní pracovníky, uvádějí Hospodářské noviny. "S ukončením šrotovacích prémií očekáváme, že poptávka po Fabiích bude klesat. Vrcholná kapacita je 1200 vozů denně. To by mohlo klesnout někam mezi 800 a 1000 vozů," řekl listu šéf ekonomiky Škody Auto Holger Kintscher. Útlum může podle deníku přijít do dvou až tří měsíců. Fabia je nejprodávanější české auto, pokles výroby by tak postihl řadu dodavatelů. Nepodaří-li se vynahradit výpadek výrobou jiných modelů, bude se továrna zbavovat v první řadě brigádníků, naznačil Holger Kintscher. Šéfové Škody podle listu připravují odboráře i na tvrdší scénář. "Pokud by šlo jen o krátkodobý třetinový pokles, lidé by přešli na jiné pozice. Při delším propadu by se vypověděly agentury, skončily by asi 2000 lidí," řekl deníku šéf odborů Škody Auto Jaroslav Povšík. Pokud by ale útlum pokračoval a firma nenajde nové trhy, přijde v příštím roce o práci až 500 kmenových zaměstnanců, dodal.


Deník Právo píše o chystaném poklesu cen elektřiny v Česku. Ta by se podle odborníků měla pro domácnosti od ledna snížit v průměru o 6 a půl procenta. Domácnosti, které elektřinu používají ke svícení a provozu běžných elektrospotřebičů, tak měsíčně ušetří zhruba kolem sedmdesáti korun. Ti, kdo s ní navíc i vaří a topí, pak samozřejmě ještě více. Dodavatelé elektřiny, kteří ceny pro příští rok oznámí koncem listopadu, zatím konkrétní čísla říci nechtějí. Podle Lukáše Pokrupy, obchodního ředitele společnosti Centropol Energy, je možné očekávat ještě vyšší zlevnění, než předpokládají analytici, píše deník Právo.


Na elektronické kupóny, které mají v Česku nahradit dnešní dálniční známky, si budou muset řidiči počkat, informuje deník Právo. Původně měly být eKupóny zavedeny už v příštím roce, ministr dopravy Gustáv Slamečka se ale obával, že při dřívějším termínu nezbude čas na technickou přípravu tak zásadní změny. Vzhledem k ekonomické krizi nejsou zanedbatelné ani náklady, které by si zavedení nového systému vyžádalo. Mohou totiž dosáhnout až pěti miliard korun. Tisk papírových dálničních známek přitom stát vyjde ročně jen na necelých 100 milionů, uvádí deník Právo.


Čeští řidiči objevili nový fígl, jak uniknout trestu za přestupky, informují Lidové noviny. Řidiči, kteří jsou policistou přistiženi při nějakém přečinu, zkrátka řeknou, že s pokutou nesouhlasí. Věc se tak přesouvá z ulice na dopravní odbor příslušné radnice. Ten je tak často množstvím přestupků zavalen, a právě na to řidiči spoléhají. Sází na to, že než na ně přijde řada, jejich přestupek bude promlčen. Úředníci ale nestíhají vyřešit jen ty menší prohřešky. Ty závažnější, jako je například jízda pod vlivem alkoholu, mají totiž přednost, varují Lidové noviny.


O poměrech v českých domácnostech, co se týká rozdělení práce, píše Mladá fronta Dnes. Žena leží na kanapi, zatímco muž kolem pobíhá s vysavačem - to je obrázek, který si ve své domácnosti užívá jen 15 procent českých žen. A jen jedna z dvaceti se může těšit z toho, že jí partner pravidelně uvaří. Přes vysoký stupeň emancipace jsou domácí práce v Česku stále něco, co dělají hlavně ženy. Jednoznačnou doménou mužů jsou jen opravy v bytě. Jediné, co oba partneři dělají ve většině domácností opravdu spolu, je rozhodování o tom, jak naložit s volným časem a s penězi, uvádí Mladá fronta Dnes.