Přehled tisku

Václav Moravec
0:00
/
0:00

Hlavní diskusní pořad České televize Otázky bude od srpna opět moderovat Václav Moravec. Píšou to Lidové noviny s připomenutím, že Moravec se vrací čtvrt roku po tom, co s uváděním nedělních diskusí v České televizi skončil. Pořad bude po letní přestávce dvouhodinový, zásadně se změní jeho dramaturgie.

Vážným kandidátem na nového ministra kultury za zesnulého Pavla Dostála je režisér a generální komisař české účasti na výstavě Expo 2005 Vladimír Darjanin. S odvoláním na důvěryhodné zdroje o tom informují Právo, Mladá fronta Dnes a Blesk. Darjanin by se tak vedle vicepremiéra Martina Jahna, ministra vnitra Františka Bublana a šéfa legislativní rady vlády Pavla Zářeckého stal dalším nestraníkem nominovaným do kabinetu za ČSSD. Premiér Jiří Paroubek je podle Práva připraven odrazit případné výtky svých stranických kolegů, kteří míní, že by nový ministr měl vzejít z nejsilnější vládní strany. Darjanina jmenovala do funkce komisaře v lednu 2002 vláda Miloše Zemana. Do té doby byl generálním manažerem výstavy Deset století architektury. Režíroval na dvě desítky operních představení a vytvořil několik desítek dokumentárních filmů.

Sociálnědemokratičtí politici údajně odmítají spekulace, podle nichž by se novým ministrem mohl stát zástupce lidovců či unionistů, píše Právo. Jako o Dostálovu nástupci se v řadách ČSSD dosud hovořilo například i o bývalém poslanci sociální demokracie Miloslavu Kučerovi. Podle Blesku byl jedním z adeptů i herec a bývalý diplomat Martin Stropnický, jenž byl ministrem kultury již ve vládě Josefa Tošovského. Paroubek návrh na nového člena svého kabinetu zveřejní zřejmě až v srpnu, po vládní dovolené.


Mladá fronta Dnes se pozastavuje nad návštěvou mluvčího Sudetoněmeckého krajanského sdružení Johanna Böhma v Terezíně a Lidicích, kde se poklonil obětem nacistické okupace. Podle deníku by bylo velmi naivní si myslet, že Böhmova návštěva může rychle změnit až nenormálně napjaté sudetoněmecko-české vztahy. "Je to pouhý krůček. I když správným směrem," píše list. Stejně nedostatečný, i když opět správným směrem, je úmysl premiéra Jiřího Paroubka alespoň slovně odškodnit německé antifašisty. Böhmovy kroky v Lidicích a Terezíně jsou podle autora sice symbolickým, ale vstřícným gestem. "Dokáže však jeho postup česká veřejnost ocenit? Bohužel mám obavu, že ne. Škoda," poznamenává.


Za nutnou sebeobranu označil v úterý odvolací senát Krajského soudu v Ostravě loňský incident před ostravskou galerií Mlejn. Při něm Erich Beneš postřelil a těžce zranil dva muže, kteří bili bezbrannou ženu a pak zaútočili i na něho. Beneš je tak definitivně zproštěn obžaloby z dvojnásobného těžkého ublížení na zdraví. Informuje o tom Právo. Podle deníku jde o mimořádně důležitý verdikt při posuzování užití střelné zbraně při sebeobraně. Odvolací senát se ztotožnil s dubnovým rozhodnutím ostravského okresního soudu, proti kterému se odvolal státní zástupce. Postřelení muži mají doživotní zdravotní následky, jeden z nich je ochrnutý a skončil na vozíku.

Beneš se 11. března vpodvečer vracel z vernisáže, když uviděl neznámého muže, který na chodníku kopal do bezbranné ženy. "Ležela na zemi a kryla si obličej, on ji bil. Vyzval jsem ho, ať přestane, a on udělal krok ke mně. Střelil jsem do zdi, abych ho vystrašil," popisoval před soudem počátek incidentu drobný muž, který je milovníkem umění a přírody a mezi jeho koníčky patří sbírání hmyzu. Podnapilý útočník René Baron a jeho známý Pavel Roman se na střelce okamžitě vrhli, aby ho zpacifikovali. "Jeden z nich mi skočil na záda," popsal Beneš podlePráva okamžik, který předcházel dalšímu výstřelu. Barona trefil do hýždě. "Chtěli mi vzít zbraň, bál jsem se, že ji použijí proti mně," vysvětlil Beneš, proč znovu zmáčkl spoušť. Ani střelba a lehké zranění však dva opilé muže neodradily od toho, aby v pronásledování Beneše pokračovali. Křičeli na něj, že ho zabijí. Honička skončila dalšími dvěma výstřely, které zasáhly Barona do hrudníku a míchy a Romana do břicha. Postřelení zůstali ležet na zemi. Při výsleších si nikdo z nich nevzpomněl na podrobnosti.

"Jedinou snahou obžalovaného bylo utéct pryč. Nakonec mu nezbylo nic jiného než na pronásledovatele střílet," řekl krajský soudce Vlastimil Hrabovský. Státní zástupce nechtěl rozsudek komentovat, pouze řekl, že nevylučuje možnost dovolání jako mimořádného opravného prostředku. Benešův obhájce Vladimír Ježek verdikt přivítal. "Vzhledem k tomu, že byla použita střelná zbraň, je to poměrně vzácný výsledek v českém soudnictví a může znamenat obrat v dosavadní praxi. Vždyť aby sebeobrana měla nějaký smysl, musí být silnější než samotný útok," řekl Právu.


Vladimír Hučín,  foto: ČTK
Komentáře středečního tisku se věnují mimo jiné procesu s bývalým důstojníkem BIS Vladimírem Hučínem, který je od úterý přístupný pro veřejnost. Hučínovi příznivci se domáhali vstupu do jednací síně přes tři roky, které uplynuly od zahájení hlavního líčení. "Fantazie opravdu nestačí na vymyšlení důvodů, proč soud potřebuje více než tři roky neveřejných líčení, aby vyslechl všechny utajované skutečnosti související s kauzou jediného člověka," píšou Hospodářské noviny. Obžaloba Hučína viní z šesti trestných činů, například z nelegálního držení zbraní či vyvolávání pocitu ohrožení levicovým extremismem. Podle Hospodářských novin je Hučín kontroverzní osobou - pro jedny hrdina protikomunistického odboje, pro druhé blázen, který vidí "estébáky" a exponenty bývalého režimu za každým křovím. "Jeho kauza se táhne tak dlouho a tak absurdně, že jen málokdo ještě ví, oč v ní běží," dodává list. Při pohledu na dosavadní chabé výsledky tažení proti Hučínovi se podle Hospodářských novin nelze zbavit dojmu, že v nepořádku není on. "Je-li toto příklad výkonnosti všech složek, včetně tajné služby, pak sem mohou teroristé bez obav nakupovat letenky. Pokud je Hučín vinen, měl být dávno odsouzen. Pokud není, pak se justice přímo podílí na ničení lidského života," uzavírá komentátorka. Lidové noviny v souvislosti s Hučínovou kauzou píšou, že justice má podporovat důvěru občanů ve stát, v němž žijí. Deník však namítá, že po celou dobu procesu s Hučínem se soudu nepodařilo přesvědčit veřejnost, že jsou rozumné důvody pro to, aby vůbec před soudem stál.


Přítel premiéra Jiřího Paroubka Bohumír Ďuričko podal komunistické Státní bezpečnosti (StB) celkem osm hlášení. S odvoláním na ředitele odboru archivní služby ministerstva vnitra Dalibora Státníka, jenž Ďuričkův spis prostudoval, to píše Mladá fronta Dnes. Ve slibu, který Ďuričko podepsal 6. června 1989, se jako agent Lipan zavazuje k dobrovolné spolupráci s federální československou kontrarozvědkou. "Podal osm hlášení na různé osoby a organizace. Můžeme si o StB myslet cokoliv, ale tohle by si nikdy nevymyslela. Řídící důstojníci Ďurička navíc chválí za informace i analýzu některých zpravodajských jevů. Podle mne je to jasný případ - agent Lipan byl kvalitním agentem StB," řekl Mladé frontě Dnes Státník. Ďuričkův svazek je podle něj mimořádný také tím, že náklady na pohoštění při "vázacím aktu" v restauraci Baltik na Václavském náměstí dosáhly na tu dobu nebývalé výše - 235 korun. "Obvykle to bylo jen dvacet korun. Ta částka dnes odpovídá třem tisícovkám, takže to pánové Roman Michael a Petr Košťál z StB s panem Ďuričkem pořádně oslavili," dodal Státník. "Mám zcela čisté svědomí. Neznám důvod registrace a nikdy jsem s nikým z StB nespolupracoval. V té době bylo jasné, že hnusný komunistický režim končí. Proč by o mě měli zájem?" odmítá spolupráci Ďuričko.

U Ďurička měl v Chorvatsku na pronajaté lodi Jiří Paroubek strávit část dovolené. Když ale média začala informovat o jeho spolupráci s StB, premiér oznámil, že s ním dovolenou neodjede a že místo toho bude odpočívat v České republice. Pražský podnikatel Ďuričko se s Paroubkovými přátelí přes 15 let, navštěvují se o Vánocích, slaví společně narozeniny. Oba muži pracovali v cestovním ruchu, kde se také seznámili. Nyní je Ďuričko spoluvlastníkem a vedoucím pražského hotelu Axa.


Hlavní diskusní pořad České televize Otázky bude od srpna opět moderovat Václav Moravec. Píšou to Lidové noviny s připomenutím, že Moravec se vrací čtvrt roku po tom, co s uváděním nedělních diskusí v České televizi skončil. Pořad bude po letní přestávce dvouhodinový, zásadně se změní jeho dramaturgie. "Politiku úplně nevytěsníme, ale Otázky budou víc než dosud reflektovat společnost v jejím celku," cituje deník Moravce, který diskusní Otázky opustil letos na jaře v době vládní krize. Tehdy nechtěl "ztrácet víkendy něčím tak iracionálním, jako je česká politika". Otázky budou nově spadat pod redakci zpravodajství, ne do aktuální publicistiky jako dosud. Ředitel zpravodajství České televize Zdeněk Šámal upřesnil, že první, hodinová část poběží jako dosud na ČT 1, druhou hodinu bude vysílat zpravodajský kanál ČT 24. Posílen bude i tým, který pořad připravuje - na obsahu mají pracovat i redaktoři zpravodajství, v druhé části Otázek by se měli objevovat i novináři z deníků. "Chceme ještě více otevírat vlastní témata. Reportéři budou speciálně pro Otázky připravovat původní příspěvky, o nichž se pak bude diskutovat," řekl Lidovým novinám Moravec. Stanovit chce také jasná pravidla pro účast hostů. Pokud se nebude chtít politik dostavit, chce nechat jeho křeslo prázdné.


Někteří z obchodních partnerů uprchlého podnikatele Radovana Krejčíře, kteří mu dlužili peníze či proti němu vypovídali, se stali obětí vraždy nebo zmizeli. Detektivové na jméno Krejčíř narazili při pátrání po zmizelém pražském podnikateli Jakubovi Konečném a při vyšetřování vražd Petra Šebesty a Romana Pjajky, píšou středeční Hospodářské noviny. "Pan Krejčíř byl obviněn jen kvůli podezření z přípravy vraždy toho celníka. V souvislosti s těmi dalšími třemi jmény a panem Krejčířem policie podniká nějaké aktivity, ale o detailech mluvit nebudeme," uvedla mluvčí policejního prezidia Blanka Kosinová.

Jako první byl podle Hospodářských novin v květnu 2000 před svým domem zavražděn obchodník s pohonnými látkami Pjajka. Neznámý vrah ho zastřelil v jeho autě. Krátce po Pjajkově smrti jeho nově rekonstruovanou vilu v Černošicích získal právě Krejčíř, píše list. Kriminalisté případ dodnes neobjasnili - rozplést vzájemný vztah Krejčíře a Pjajky mohou jen jejich tehdejší společníci, ti se však k tomu nemají. V transakci s černošickou vilou figuroval i Konečný, spolumajitel nedávno zkrachovalé finanční společnosti K. P. Edwards. Beze stopy zmizel koncem letošního března. I Konečný byl roky Krejčířovým partnerem. Poslední měsíce se však podle svých spolupracovníků vzájemně obviňovali, kdo komu dluží desítky milionů korun. Tragický osud potkal v září 2003 Šebestu, jednoho z klíčových svědků v Krejčířově kauze M5. V případu nazvaném podle stejnojmenné firmy jde o půlmiliardový daňový únik při dovozu benzinu a nafty, pro který žalobce stíhá právě Krejčíře. Šebesta vystupoval nejprve jako svědek v pozici Krejčířova spolupracovníka, následně ale otočil a začal mluvit proti svému letitému známému. Policie mu slíbila, že bude vypovídat pod falešnou identitou, jeho pravá totožnost ale byla vyzrazena. Kdo z policie vypustil do podsvětí informaci, že utajovaný svědek je právě Šebesta, inspekce nezjistila. Neznámý střelec Šebestu zabil v areálu Vystrkov na Orlické přehradě, který provozoval Krejčíř. Do dlaně mu vrah vložil prázdnou nábojnici, v řeči mafie symbol výstrahy pro ostatní.

Detektivové už roky tvrdí, že vyřešit vraždy či zmizení podnikatelů je v podstatě jen otázkou náhody. "Důkazy prostě nemáme. Vyšetřování komplikuje skutečnost, že to nebyli žádní svatouškové, u každého by se našlo několik motivů, proč by se jich někdo měl důvod zbavit. Podezřelí patří mezi špičky podsvětí, ale kdo dal pokyn prostě s jistotou nevíme," uvedl jeden z kriminalistů, který má o vyšetřování detailní informace.