Přehled tisku

Miloš Melčák, foto: ČTK
0:00
/
0:00

Hospodářské noviny píší o politickém honu na Melčáka v souvislosti s podáním ústavní stížnosti, která v případě souhlasného stanoviska ÚS s nejvyšší pravděpodobností posune termín předčasných voleb. Nejhledanější muž Česka posledních dnů, poslanec Miloš Melčák, včera konečně promluvil. A potvrdil, že navzdory tlaku ze všech stran nehodlá svou stížnost stáhnout.

Miloš Melčák,  foto: ČTK
Hospodářské noviny píší o politickém honu na Melčáka v souvislosti s podáním ústavní stížnosti, která v případě souhlasného stanoviska ÚS s nejvyšší pravděpodobností posune termín předčasných voleb. Nejhledanější muž Česka posledních dnů, poslanec Miloš Melčák, včera konečně promluvil. A potvrdil, že navzdory tlaku ze všech stran nehodlá svou stížnost stáhnout. "Tím bych to celé znevěrohodnil,"řekl a opět vypnul mobilní telefon. Reakce politiků na sebe nenechaly dlouho čekat. Hned několik jich vyzvalo občany, aby na Melčáka podávali trestní oznámení nebo žaloby. Už dříve také zpochybňovali jeho "politickou svéprávnost". Jelikož Melčák ohrozil předčasné volby, na nichž se lídři hlavníc stran shodli a do nichž už investovali desítky milionů korun, patří podle nich před soud. Spolu s rostoucím tlakem na Melčáka se stupňuje i tlak na Ústavní soud. Na Pražském hradě se ve čtvrtek sešli prezident, premiér a oba šéfové parlamentních komor. Ujasňovali si, co je vlastně teď ve "veřejném zájmu". Dospěli k tomu, že v době ekonomické krize a rostoucího schodku státního rozpočtu to jsou předčasné volby, doplňují HN.


Bývalý pracovník Bezpečnostní a informační služby (BIS) Vladimír Hučín prozradil adresu agenta BIS z expozitury, která se podílela na vyšetřování žhářské kauzy ve Vítkově. Údaje o bydlišti agenta se tak dostaly k lidem z neonacistického hnutí Národní odpor, kteří je umístili na své internetové stránky. Píše to deník Právo. BIS proti Hučínovi nemůže podniknout právní kroky, protože příslušnost k tajné službě není podle zákona utajovanou informací. Hučín na internetu zveřejnil adresu šéfa olomoucké expozitury kontrarozvědky Jana Prince, se kterým se zná z doby svého působení v BIS. Princ měl také svědčit ve vlekoucí se Hučínově kauze. "Je to hrubý zásah do soukromí,"řekl mluvčí BIS Jan Šubert, ale dodal, že služba se umí o bezpečnost svých lidí postarat. Policie v souvislosti s dubnovým žhářským útokem na romskou rodinu ve Vítkově na Opavsku obvinila čtyři muže kolem 25 let z pokusu o vraždu s rasovým motivem, všichni obvinění patří k příznivcům krajní pravice. Hučín byl před lety obviněn a obžalován z několika trestných činů. Byl podezřelý z toho, že v 90. letech, kdy pracoval v BIS, podněcoval levicový extremismus, aby mohl na jeho hrozbu upozornit. Soudy jej osvobodily.


Protikorupční odbor vojenské policie se zabývá nákupem osobních aut pro armádní tajnou službu, při kterém stát zřejmě přišel o 19 milionů korun. Informuje o tom Mladá fronta Dnes (MfD). Vojenští policisté případ vyšetřují kvůli podezření z trestného činu porušování povinností při správě cizího majetku, za který hrozí až osmiletý trest vězení. Zatím nebyl nikdo obviněn. Vojenské zpravodajství před rokem nakupovalo 150 osobních aut značky Škoda. Výběrové řízení vyhrála firma, která rozvědce prodala auta za 83 milionů korun, policisté však zjistili, že od automobilky Škoda by bylo možné nakoupit vozy jen za 64 milionů korun. Škodovku ale kvůli prodeji nikdo neoslovil. "Neoslovili nás, jinak bychom se tendru zúčastnili,"řekl mluvčí firmy Jaroslav Černý. Ministerstvo obrany sice tvrdí, že výrobce aut svou účast na zakázce písemně odmítl, zmíněný dokument však nezpřístupnilo. Podle deníku je další podivnou okolností případu fakt, že šéf Vojenského zpravodajství Ondřej Páleník nepověřil výběrem vozů příslušný odbor ministerstva dopravy, ale výběrové řízení zadal sám. Později se hájil, že to bylo kvůli utajení, experti, které MfD oslovila, však uvedli, že nákup se mohl uskutečnit i klasickou cestou.


Lidové noviny informují, že platy v ČR rostou navzdory ekonomické krizi. Ti, kdo si v době hospodářského poklesu udrželi práci, si ve druhém čtvrtletí letošního roku v průměru opět polepšili. Zaměstnanci státního sektoru přitom ke svému platu dostali v průměru dvakrát větší přírůstky než pracovníci v podnikatelské sféře. Průměrná mzda v Česku vzrostla o více než 600 korun a přiblížila se tak hranici 23 tisíc měsíčně. V soukromém sektoru je růst i aktuální průměr jen o malinko nižší. Nejspokojenější mohou být s vývojem ve druhém čtvrtletí zdravotníci. Těm vzrostl průměrný plat o 7,6 procenta a přiblížil se tak ke spodní hranici celorepublikového průměru. Výrazně si polepšili i energetici a učitelé, konstatují LN.


Foto: Štěpánka Budková
Slovenská Poštová banka, která patří k největším bankám na slovenském trhu ve spotřebitelském financování, chce v Česku otevřít svoji pobočku zaměřenou zpočátku pouze na firemní klientelu. Píše o tom Mladá fronta Dnes (MfD). "Rozhodli jsme se, že požádáme Českou národní banku o licenci,"řekl MfD majitel banky Mário Hoffmann. Banka by podle něj mohla otevřít pobočku v ČR ještě do konce letošního roku a začátkem příštího roku se chce rozhodnout, jestli se pustí na tuzemském trhu také do služeb pro drobné klienty. "Je to naše hlavní činnost na Slovensku. Narostli jsme a máme znalosti, které by bylo dobré využít v prostředí velmi podobném slovenskému," uvedl Hoffmann. Podle expertů není jisté, že se na český trh, který je hustě posetý bankami, ještě vejde další banka. "Bankovní trh je u nás velmi dobře obsazen, navíc případné vybudování sítě poboček samozřejmě není levné. To nemusí nic znamenat, záleží na konkrétních nabídkách produktů, s jakými banka přijde,"řekl podle MfD prezident České bankovní asociace Josef Tauber. Podle něj jsou příklady, kdy i na mnohem více obsazených trzích, než je ten tuzemský, noví hráči získali statisíce klientů za pár týdnů. Slovenský miliardář Hoffmann ovládl Poštovou banku prostřednictvím své investiční společnosti Istrokapital loni na jaře. Istrokapital teď drží v bance 93,8 procenta, dalších pět procent patří státní Slovenské poště. Na tuzemský trh letos v srpnu vstoupila Privatbanka z finanční skupiny Penta, která již několik let působí na Slovensku a zaměřuje se na bohatší soukromé osoby. Jejím cílem je do konce roku 2012 spravovat majetek klientů v objemu šest miliard korun a vybudovat tým privátních bankéřů.