Němec půjde na policii vysvětlit postup v kauze katarského prince

Ministr spravedlnosti Pavel Němec (US-DEU) obdržel výzvu policie, aby se dostavil a vysvětlil okolnosti svého postupu v případu katarského prince Hámida bin Abdal Sáního stíhaného za sex s mladičkými dívkami. "Podat vysvětlení má jít počátkem příštího týdne," potvrdil informaci ČTK Němcův mluvčí Petr Dimun.

Člen katarské královské rodiny byl minulý týden nepravomocně odsouzen za sex s 16 nezletilými a mladistvými dívkami ke dvěma a půl roku vězení. Na místě se odvolal, kauza tak míří k pražskému městskému soudu.

Několik dní po podání obžaloby, rozhodl ministr Němec o předání stíhání Sáního do Kataru. Obvodní soud pro Prahu 2 a posléze i Městský soud v Praze ale rozhodly, že ministrovo rozhodnutí bylo nezákonné. Jediným orgánem, který může navrhnout předání případu do ciziny, je soud, role ministerstva je ryze formální a nemá žádné rozhodovací pravomoci, tvrdí obvodní soudkyně Monika Křikavová. Názor nezměnila ani poté, co Katar poslal urgenci žádosti s potvrzením, že stíhání převzal, a Sáního odsoudila.

Němcův postup v případu označila za podezřelý také nejvyšší státní zástupkyně Marie Benešové, která dala policii pokyn, aby jej prověřila. V tisku rovněž ministra a jeho podřízené obvinila z politických zásahů do práce státních zastupitelství. Objevily se i spekulace, že katarská strana nabízela tomu, kdo dostane Sáního z vazby, milion dolarů.