Německý ministr Fischer zdrženlivě k Schilyho požadavku na rušení dekretů

Zdrženlivě a vyhýbavě se v neděli vyjádřil německý ministr zahraničí Joschka Fischer (Zelení) k požadavku svého vládního kolegy, ministra vnitra Otty Schilyho (SPD), aby Česká republika zrušila takzvané Benešovy dekrety. V nedělníku Welt am Sonntag především varoval před jakýmikoli reparačními nároky, které by nakonec poškodily především Němce.

"Musíme hledět dopředu. To je moudrost, která spočívá v česko-německé deklaraci (z roku 1997)," uvedl vicekancléř na dotaz, co si myslí o tom, že Schily před týdnem na sudetoněmeckém srazu v Norimberku jako první člen vlády Gerharda Schrödera žádal odstranění poválečných československých výnosů k vyvlastnění a vysídlení Němců.

Joschka Fischer už po norimberském srazu ostře kritizoval výroky konzervativního kandidáta na úřad kancléře v zářijových volbách Edmunda Stoibera o české způsobilosti pro Evropu. Jestliže chce Stoiber svým požadavkem na zrušení dekretů před členstvím v Evropské unii klást dodatečnou překážku vstupu ČR do společenství, pak by to znamenalo "těžké poškozování německých zájmů", řekl vicekancléř.

Autor: Eva Petržílková