Nemocní poslanci ČSSD prožili úterní schůzi bez velkých obtíží

Dlouhodobě nemocným poslancům sociální demokracie Haně Orgoníkové a Miloslavu Vlčkovi se po úterním jednání ve sněmovně nepřitížilo. Protože opoziční strany nechtěly dva zákonodárce ČSSD vypárovat při hlasování o důvěře vlády, nemocní přijeli do sněmovny dopoledne z nemocnic. V sále vyslechli sedm hodin dlouhou debatu nad programem vlády, kterou protahovali kritickými projevy poslanci ODS.

Takzvané vypárování znamená, že za jednoho chybějícího vládního poslance se hlasování neúčastní také jeden opoziční. Tím zůstává zachován základní poměr sil mezi koalicí a opozicí.

Orgoníková, která podle svých slov díky lékařům unikla v minulých týdnech smrti, se ještě v noci vrátila do nemocnice v Hradci Králové. "Nemyslím si, že se jí přitížilo, spíš byla jen unavená," řekla ČTK její dcera a mluvčí ČSSD Lucie Orgoníková.

Vlčka čekal ve středu ve vojenské nemocni ve Střešovicích lékařský zákrok. "Ve čtvrtek se vrátí do domácí péče a pomalu se začne věnovat práci," řekl ČTK poslancův asistent Zdeněk Klapka.