Nepomuk slaví 300. výročí blahořečení sv. Jana, odhalili tam staronovou sochu

V Nepomuku dnes odhalili a požehnali "staronovou" litinovou sochu sv. Jana Nepomuckého v životní velikosti. Stojí uprostřed kruhové křižovatky U Pyramidy při výjezdu z čtyřtisícového města na České Budějovice. Šlo o součást oslav 300. výročí blahořečení sv. Jana Nepomuckého, které silně omezuje pandemie koronaviru. Zhruba 180 centimetrů vysoká litinová socha, stará 108 let, se našla náhodou při výkopu díry pro strom v létě 2019 v zahradě psychiatrické léčebny ve Lnářích, jež bývala do roku 1950 klášterní zahradou. Podle předsedy Matice sv. Jana Nepomuckého a místního sochaře Václava Česáka byla zakopaná řádem Bosích augustiniánů mezi lety 1925 až 1927.

"Byla tam uschována, protože v té době nastala velká dehonestace katolických památek," uvedl. Sochu vyrobily v roce 1913 arcibiskupské slévárny v Rožmitálu pod Třemšínem a poté byla umístěna v obci Tchořovice, odkud se pak dostala na zahradu kláštera.

Hlavní akcí bude nedělní poutní mše v kostele sv. Jana Nepomuckého, kterou bude sloužit arcibiskup Dominik Duka. Do Nepomuku dnes večer dorazí zhruba 25 českých a moravských biskupů,, kteří tam budou jednat do 19. května. Naposledy tam byla podobná akce v roce 1993, kdy se konaly oslavy 600 let od umučení tohoto nejznámějšího českého světce, řekl ČTK starosta Jiří Švec (za ANO).