Nervozita před páteční volbou prezidenta republiky stoupá

Nervozita politických stran a jejich členů před páteční třetí parlamentní volbou prezidenta stoupá. Jejím průvodním znakem se stalo nejen další vyjednávání mezi stranickými zástupci, ale zvýšila se i frekvence různých předpovědí, jak to v pátek dopadne a co se v případě nezvolení či zvolení toho či onoho kandidáta stane.

Podle informací ČTK panuje napětí hlavně v ČSSD, která není jednotná. Oficiálně ve čtvrtek straničtí předáci jakékoli pochybnosti odmítali, pod pokličkou to ale vřelo. Sociální demokraté a komunisté, kteří budou při páteční volbě jazýčkem na vahách, ve čtvrtek oficiálně zpochybňovali zprávy deníku Právo o tom, že levice v ČSSD a nekonzervativní část KSČM by se mohly spojit v novém politickém subjektu.

Místopředseda ČSSD Stanislav Gross označil tyto informace za nesmysl. Považuje za nepravděpodobné, že by někdo o této věci vážně uvažoval. "Lidé mohou být s některými věcmi nespokojení, ale to nejsou důvody, proč by někdo měl dělat takové radikální kroky," řekl. Někteří poslanci ČSSD nevyloučili, že někdo z jejich kolegů může o vytvoření nového subjektu uvažovat, ale o ničem konkrétním nevědí. Pokud o tom podle nich někdo přemýšlí, je to prý spíš jen zkratkovitá úvaha než skutečný úmysl. "Dneska není rok 1948," řekl jeden z poslanců ČSSD v narážce na poúnorový vývoj, kdy tehdejší KSČ sociální demokracii pohltila.

O žádné praktické iniciativě neví místopředseda KSČM Jiří Dolejš, který je považován za představitele reformního křídla ve straně. Uvedl, že není doba k zakládání stran. O ničem konkrétním nevědí ani šéf KSČM Miroslav Grebeníček a místopředseda strany Václav Exner, jehož političtí oponenti a komentátoři řadí naopak ke konzervativcům. "Jde opět a zase o spekulaci. Nic takového nikde nebylo projednáváno," řekl Grebeníček k úvahám o vzniku nového subjektu. Exner poznamenal, že nevidí žádnou masovou část členů strany, kteří by k nové straně směřovali.

Sociální demokraté ve čtvrtek znovu přímo i nepřímo potvrdili, že prezidentský kandidát vládní koalice Jan Sokol bude mít problémy s tím, aby získal hlasy všech jejich zákonodárců. V posledních dnech se objevily spekulace o tom, že 15 až 20 poslanců ČSSD bude volit spíše kandidáta ODS Václava Klause. Podle dnešních Lidových novin má být takových poslanců až 18.

"Je možné, že těch 18 lidí, kteří zvažují volbu Sokola, tady je. Ale těch, kteří skutečně najdou odvahu, aby to neudělali (nevolili Sokola), asi nebude tolik," míní šéf senátorů ČSSD Petr Smutný. Sám prý Sokola podpoří. Není ovšem zcela zaručeno, zda tak v každém kole páteční volby učiní i všech deset jeho kolegů. Podle kuloárových informací Sokol nemá jisté hlasy jednoho či dvou senátorů ČSSD.

Komunisté v kuloárech odmítli, že by už byli rozhodnuti a že dají přednost Klausovi. Zdá se, že jejich postoj zřejmě jednotný nebude, i když určující bude asi doporučení, které má večer přijmout vedení strany. Respektovat ho chce poslanec Svatomír Recman. Jeho stranický kolega Ladislav Urban nehodlá dát hlas Sokolovi ani Klausovi. "Pravděpodobně nebudu volit žádného. Neříkám určitě, ale pravděpodobně," řekl.

Problémy má i ODS. Potíže jí způsobil její místopředseda Petr Bendl, když řekl, že pro ODS by byly výhodné předčasné volby příští rok. Některé poslance z jiných stran včetně ČSSD, kteří by volili Klause, tím vylekal. Bojí se, že čestný předseda ODS Klaus by jako prezident tyto volby vyhlásil. Místopředseda ODS Petr Nečas soudí, že vedení ČSSD účelově použilo Bendlův výrok k zastrašování vlastních členů. "Není žádný zájem ODS na vyvolání předčasných voleb," řekl ve čtvrtek Nečas.