Nezájem o aféry

Velký třesk slibuje sociální demokracie, aby řádně rozpumpovala českou ekonomiku. Velký třesk sliboval titulek Tajemství sociální demokracie odhaleno, který se minulý týden objevil na titulní stránce Mladé fronty Dnes. Jelikož ale deník přišel jen s další finanční aférou, žádný třesk se asi konat nebude, protože, jak uvádí Zdeněk Vališ, finanční aféry stran už veřejnost příliš nezajímají.

Dvojici reportérů se po několikaměsíčním pátrání podařilo zjistit, kdo ve skutečnosti pomohl před třemi roky vyřešit finanční problémy sociální demokracie. O tom, že strana získala dar ve výši téměř dvaceti miliónů korun, se vědělo už delší dobu. V podstatě zásluhou policie, která vyšetřovala okolnosti pokusu o vraždu jednoho podnikatele. Teprve nyní ale reportéři odhalili, že straně Miloše Zemana ještě v době, kdy byla v opozici, pomohl finanční injekcí německý podnikatel Karl-Heinz Hauptmann z nadnárodní společnosti Europe Capital Management. Tato firma se sídlem v Praze se zaměřuje na investice ve východní a střední Evropě, především na výstavbu komerčních budov. Ale spravuje i majetkové podíly v průmyslu a službách. Přijetím daru porušila sociální demokracie zákon, protože měla v té době zablokovaný účet kvůli nezaplacení daní.

Německý podnikatel říká, že české úřady zablokovaly majetek nejsilnější opoziční strany bez právního podkladu, což bylo podle něj jasné porušení pravidel demokracie. Proto sociálním demokratům vypomohl. Faktem je, že strana rudé růže se tehdy skutečně ze dne na den ocitla doslova bez koruny. Také o férovosti postupu úřadů vůči sociální demokracii může leckdo pochybovat. Nicméně jakmile má nějaká firma zablokovaný účet pro neplacení daní, nemá právo využívat jiné bankovní konto k přísunu peněz. Tak praví zákon. A ten Zemanova strana před třemi roky porušila. Na druhé straně má štěstí, že na její kličku v oné době nikdo nepřišel. A kde není žalobce, není soudce.

Současné odhalení Mladé fronty Dnes o tajemném dárci na tom nic nezmění. Něco jiného je samozřejmě kredit strany, která rok poté, co obešla zákon, zvítězila ve volbách také kvůli slibu, že se přičiní o to, aby všichni podvodníci skončili za mřížemi. Článek v Mladé frontě Dnes mohl u někoho vyvolat dojem, že na obzoru je další finanční aféra politické strany, která přivede k varu přinejmenším média. Nic takového se neděje. Na pravidelné tiskové konferenci sociální demokracie padly minulý pátek ohledně oněch dvaceti miliónů dvě spíše orientační otázky. Šéf poslaneckého klubu Zdeněk Škromach s úsměvem odpověděl, že nešlo o žádný dar, ale o půjčku, kterou už sociální demokracie v podstatě celou splatila. A tak je vše v pořádku.

Přítomní novináři se s tímto vysvětlením spokojili. Politici ostatních stran na odhalení Mladé fronty Dnes prakticky nereagovali. Širokou veřejnost tento problém zřejmě vůbec nezajímá. Proč také? Aféry s financováním politických stran mají jedno společné. Žádná nedospěla do stádia, kdy by za to nějaká strana nebo některý z politiků nesli odpovědnost. Nejblíže k tomu měl bývalý místopředseda ODS Libor Novák. I toho ale soud osvobodil. Zkrátka vnímání jednotlivých stran se kvůli skandálům s penězi příliš nemění. Vypadá to, jako by veřejnost byla v podstatě přesvědčena, že jsou do toho zapleteny všechny strany a jde jen o to, kdo šidí víc. To nestojí za rozčilování.