Noc divadel se dotkne i uprchlické krize

noc_divadel_2015.jpg

Scénická čtení, prohlídky zákulisí, klasická představení pro děti i dospělé nebo i bleší trh. To vše nabízí letošní Noc divadel. V kulturní rubrice vás na ni pozve Martina Pecková Černá z Institutu umění- Divadelního ústavu.

Martina Pecková Černá,  foto: Vilém Faltýnek
Jakou má vůbec noc divadel v Česku tradici?

"Letos se koná třetí ročník. Není to ale náš vynález. Noc divadel přišla z Chorvatska, kde ji naši kolegové divadelníci v roce 2008. Postupně se k ní připojilo několik zemí, ten počet je každý rok trochu jiný, letos se účastní pět zemí a my jsme takoví nováčci, protože teprve pořádáme ten třetí ročník."

Jaký to má v Česku ohlas? Ony různé noci - muzejní nebo literatury, mají poměrně velký úspěch...

"Samozřejmě veliké lákadlo Noci divadel je to, že řada programů je zdarma a zároveň divadla nabízejí něco originálního, mimořádného a výjimečného, co běžně divák v divadle nezažije, takže Noc divadel se za tu krátkou dobu stala největším divadelním svátkem nejen v Česku, ale dosáhli jsme i prvenství v evropském kontextu. S padesáti tisíci návštěvníky v loňském roce a více než stovkou zapojených divadel jsme opravdu na prvním místě."

Foto: Oficiální facebook Noci divadel
Vy jste to už naznačila, ale nakolik se divadlům chce zapojit do něčeho, co je leckdy zdarma, co stojí nemalé úsilí...

"Je to samozřejmě práce navíc a patří jim veliký dík za to, že se do té noci divadel zapojují, protože bez nich by žádná Noc divadel nemohla existovat. My jsme sami překvapeni tím, že zatím nám každý rok počet zapojených soborů roste. Chuť je tedy veliká a je to motivováno tím, že se divadla snaží přitáhnout nové diváky do svých budov a na své programy. Cílí na nejrůznější skupiny, program je hodně různorodý, aby obsáhl diváky od těch nejmenších po ty největší fajnšmekry a nejspecializovanější skupiny. Jsou tam programy pro děti, pro příznivce hudebních produkcí, různé afterparty, populárně naučné záležitosti typu přednášek a prohlídek - různě komentovaných, různě animovaných. Je to opravdu pestré."

Foto: Oficiální facebook Noci divadel
Můžeme něco z těch programů konkrétně jmenovat?

"Možná můžeme zmínit takovou jednu specialitu toho letošního ročníku. My jsme v souvislosti s aktuálními událostmi tzv. uprchlické krize se snažili s divadly dohodnout, aby, pokud je to v jejich silách a pokud je to možné, na ty události nějak reagovaly a otevřely své programy i tomuto tématu. Napříč těmi programy tak můžeme vypozorovat linku, kde se toto odráží, třeba Stará aréna v Ostravě připravuje setkání s herci, kteří byli na maďarsko-srbské hranici jako dobrovolníci. Studio Alta v Praze vymyslelo akci, kterou nazvalo ´otevřená snídaně´, kde se sejdou lidé různých národností a můžou ochutnat nejrůznější kulinářské speciality ze všech koutů světa. A my sami jako organizátor Noci divadel, Institut umění - Divadelní ústav pořádáme loutkovou dílnu, jejíž ty výsledky odevzdáme do správy uprchlických zařízení a budou použity pro integrační programy."

Jaký je návštěvník divadla?

Foto: Oficiální facebook Noci divadel
Kde všude proběhne Noc divadel? Zmínila jste už, že to zdaleka není jen pražská záležitost...

"Je to celorepubliková záležitost, letos se koná v 36 obcích a městech, takže je to skutečně od západu na východ od severu na jih. Jsou zapojena všechna velká divadla, ale také menší soubory, máme letos nárůst účastníků i v amatérské oblasti. Jsem zvědavá, jestli ještě máme kam růst, jestli jsme se nedostali na strop divadelní kapacity v České republice."

Kdy se vůbec začíná Noc divadel připravovat? Většina pořadatelů velkých akcí říká, že jeden ročník proběhne a druhý se chystá.

"Je to celoroční záležitost, což je dané i tím, že během Noci divadel využíváme ten velký divácký zájem i k tomu, že provádíme dotazníkové šetření, kde zjišťujeme data o lidech, kteří na noc divadel přicházejí. V letošním roce to rozšiřujeme na dlouhodobější výzkum, takže se budeme výzkumu divadelního publika v České republice věnovat dva měsíce, potom bude probíhat zpracování a vyhodnocení. Vždycky v březnu, většinou k datu Mezinárodního dne divadla na konci března, pořádáme evaluační schůzku s divadly, kde zhodnotíme minulý ročník a jaké novinky budou v nadcházejícím, co můžeme z naší strany zlepšit. Dělíme se o zkušenosti a divadelníci si zároveň vyměňují zážitky a poznatky z jejich Noci divadel, protože ten program je skutečně tak široký, že jej nejde obsáhnout a je zajímavé si vyposlechnout zážitky z jiných měst a divadel, kam se člověk nedostane."