Noc kostelů je v Česku stále oblíbenější. Jubilejní 15. ročník otevírá rekordní počet objektů

Noc kostelů 2022

Modlitby, besedy, přednášky, výstavy, programy pro děti, koncerty duchovní i jiné hudby, hořící svíčky, ale i ochutnávky mešních vín a různých jídel. Noc kostelů v Česku už patnáct let otevírá brány sakrálních prostor lidem, aby si mohli odnést duchovní i kulturní zážitek. A zájem návštěvníků každoročně stoupá. V loňském roce jich oslovila Noc kostelů přes 400 tisíc. Letos se do akce přihlásil rekordní počet kostelů a dalších staveb - přes 1800. 

Kostel sv. Kajetána na Malé Straně | Foto: Radio Prague International

V rámci Noci kostelů si lze prohlédnout slavné i méně známé stavby spojené s různými křesťanskými církvemi. Jedním z hlavních témat letošního jubilejního patnáctého ročníku této akce je podle mluvčího pražského arcibiskupství Jiřího Prinze připomínka třístého výročí úmrtí barokního architekta Jana Blažeje Santiniho.

„Při této příležitosti se v jediném pražském kostele, do jehož podoby Santini zasáhl, v kostele u sv. Kajetána na Malé Straně, uskuteční přednáška věnovaná právě této osobnosti,“ přiblížil.

Svatostánky zpřístupňují farníci ve větších městech i na malých obcích. Některá místa připravila jen prohlídku kostela, jiná naopak lákají návštěvníky na velmi bohatý program. Celkem je připraveno přes 7600 programů.

Kostel svatého Apolináře | Foto: Štěpánka Budková,  Radio Prague International

Nechybí v nich programy pro děti, koncerty, divadelní představení, workshopy, přednášky, čtení z Bible, komentované prohlídky bohoslužebných prostor, zvonic, varhanních kůrů a dalších míst, kam se obvykle návštěvník nedostane. Například nahlédnout do kostelních sakristií či klášterních zahrad, vystoupat na věže či sestoupit do starobylých krypt.

Kromě sakrálních památek je možné navštívit i například hrady a zámky a prohlédnout si hradní kaple nebo si užít třeba posezení při svíčkách v zámeckém kostele.

Pozvání platí pro každého

Záštitu nad letošní Nocí kostelů převzal premiér Petr Fiala. Pozvání na akci platí podle něj úplně pro každého. Pro ty, kteří do kostela chodí pravidelně, ale i pro ty, kdo se rádi inspirují architekturou či kulturním programem nebo se jen chtějí dozvědět něco bližšího o těchto místech.

„Myšlenka přestavit lidem jednotlivé kostely spolu s pestrým doprovodným programem se původně zrodila v sousedním Rakousku a dnes se úspěšně rozvíjí v několika evropských zemích. Mám velkou radost z toho, že právě v České republice vyvolává tak široký ohlas,“ uvedl premiér.

Kostel Panny Marie Sněžné | Foto: Štěpánka Budková,  Radio Prague International

Pozdrav u příležitosti Noci kostelů zaslal do Česka i vídeňský arcibiskup Christoph Kardinál Schönborn. Patnáctý ročník je podle něj důvodem k oslavě.

„Spolu s iniciátory této významné akce mám radost, že jsou kostely otevřeny jako místa rozjímání, přemýšlení, radosti a modlitby. Při pohledu na naše dny se spíše zdá, jako by se náš svět nořil do noci: Covid - válka - energetická a klimatická krize - zemětřesení a také osobní starosti, které se nás dotýkají. Noc kostelů otevírá brány našich kostelů dokořán a je pozvánkou, abychom zde společně hledali odpovědi,“ uvedl.

Dveře Valdštejnského paláce | Foto: Radio Prague International

Už podruhé se k Noci kostelů připojuje i Senát. Jeho předseda Miloš Vystrčil pozval veřejnost na prohlídkovou trasu Valdštejnskými palácem.

„Nenechte si ji ujít, obzvlášť večer má Valdštejnský palác kouzelnou atmosféru. A mám pro Vás i jednu specialitu. Během Noci kostelů se pro veřejnost otevře kaple sv. Václava, která bývá po zbytek roku zavřená. Kaple je z architektonického hlediska zcela mimořádná – ač je v půdorysu malá, díky své výšce 16 metrů a bohaté výzdobě působí monumentálně,“ upozornil.

Program Noci kostelů zájemci najdou na webu www.nockostelu.cz.