Noc kostelů, první pokoronavirová hromadná akce v Česku

Foto: ČTK/Ožana Jaroslav

Zpřístupnit kostely a modlitebny veřejnosti a pozvat do nich i ty, kteří tam běžně nechodí. To je jedním z cílů akce Noc kostelů. V Česku se poprvé uskutečnila v roce 2009. Od té doby zájem o ni každoročně stoupá. Pandemie způsobená koronavirem ale zasáhla i tuto akci. V Rakousku, Švýcarsku či na Slovensku ji zrušili úplně. Česko se ale rozhodlo akci pořádat.

Foto: Štěpánka Budková

Přípravy na Noc kostelů začaly v Česku už v lednu, po vypuknutí epidemie a vyhlášení restriktivních opatření ale vyvstal otazník, jak dál postupovat. Kostely byly pro běžný provoz zavřené a epidemiologické prognózy se neustále měnily. Zakladatelé tradice Noci kostelů v Rakousku se rozhodli, že akci poprvé od roku 2005 neuskuteční.

Český organizační výbor, jehož hlavním motorem jsou pracovníci brněnského biskupství, ale své úsilí nevzdal. „My jsme se naopak rozhodli, že Noc kostelů proběhne – redukovaně a omezeně,“ uvedla Petra Dolíhalová, národní koordinátorka Noci kostelů z brněnské diecéze. „Když vláda a hygienici rozhodli, že od 8. června se bude moci shromáždit až tři sta lidí, bylo nám už jasné, že Noc kostelů se může odehrát,“ dodala.

Pandemie koronaviru ale i tak organizaci akce poznamenala. Lidé si musí zakrývat nos a ústa, dodržovat rozestupy, platí i omezený počet návštěvníků v jeden čas a na jednom místě a také používání dezinfekce.

Do kostela i virtuálně

Foto: Bohumil Šimčík

Přestože je letošní 12. ročník Noci kostelů jiný, nechybí na něm řada tradičních akcí, výstavy, menší koncerty, besedy, dětské programy či oblíbené prohlídky na místech, kam se běžný smrtelník jinak nedostane. Například v západočeském Chebu se rozhodli připomenout zaniklé památky. Místní farnost totiž připravila mimořádné putování po zmizelých kostelech a synagogách. „Do poslední chvíle jsme nevěděli, kolik lidí bude moct přijít, nebo jestli objekty budou otevřené, a proto jsme vymysleli variantu pod širým nebem,“ řekla Eva Kolafová z chebské farnosti.

Novinkou letošní Noci kostelů je i to, že řadu akcí lze sledovat prostřednictvím multimediálních prostředků, internetové sítě a televizních přenosů.

V Česku se první Noc kostelů uskutečnila v roce 2009. Inspirací jí byla Vídeň, kde se akce koná od roku 2005. Prvního ročníku se v ČR zúčastnilo 25 kostelů. Minulý rok však už přes 1600 a program navštívilo půl milionu lidí. Podle výzkumu agentury IBRS, který si nechala vypracovat Česká biskupská konference, je Noc kostelů mezi lidmi nejvíce reflektovanou církevní akcí. Noc kostelů se koná také na Slovensku, v Estonsku a v roce 2016 se k ní připojilo Švýcarsko.