Noc literatury propojila 18 evropských zemí

20 českých herců na 20 místech Vršovic a Královských Vinohrad četlo ukázky z 20 knih v nových překladech. Akce odstartovala v Čapkově vile, kde sedával Karel Čapek s přáteli.

Karel Čapek na snímku ve vile bratří Čapků,  foto: Klára Stejskalová

Rok 2020 je rokem 130. výročí narození Karla Čapka. I proto tradiční happening, který se ovšem letos konal kvůli epidemii koronaviru v netradičním podzimním termínu, zahájili na zahradě Čapkovy vily. Podle vedoucí projektu Noc Literatury Adriany Krásové organizátoři váhali, zda letošní ročník vůbec uspořádat:

„Na 14. ročník Noci literatury asi nezapomeneme. Původně se měla konat 13. května, a když byl zrušen Svět knihy, v jehož předvečer se pravidelně koná, chvíli jsme váhali, zda ji také nezrušit. Ale pak jsme dospěli k rozhodnutí, že při respektování aktuálních podmínek je možné ji uskutečnit a přesunuli jsme termín na 7. října. Byla by totiž velká škoda zrušit akci, která si za dobu svého trvání získala tolik příznivců."

Ředitel Českých center Ondřej Černý odstartoval letošní Noc literatury četbou krátkého a vysoce aktuálního citátu z pera Karla Čapka o chřipce (viz video).

Tradice a alternativa

Kostel sv. Václava v Praze-Vršovicích,  foto: VitVit,  Wikimedia Commons,  CC BY-SA 4.0

Čtení proběhlo jak v místech tradičních jako je sokolovna či kostel sv. Václava, tak v místech nově vzniklých jako jsou komunitní centra či audiovizuální studio, vybudovaných v opuštěných či nepoužívaných objektech.

A skvělá byla i herecká sestava. Diváci mohli slyšet třeba Kláru Melíškovou, Daniela Bambase nebo Ivana Trojana, Ondřeje Pavelku, ale také nové tváře Noci literatury jako je Zdeněk Piškula, Berenika Kohoutová, Hanuš Bor.

Všech dvacet titulů letošní Noci literatury představila Česká centra už dříve formou facebookové kampaně Ve 20 videospotech představila originálním způsobem talentovaná Františka Bakošová jednotlivé tituly. Současně byl spuštěn nový web.

Česká centra v zahraničí četla převážně on-line

Jan Cina čte publiku romskou literaturu,  foto: Anna Němcová,  archiv Českých center

"Co se týče čtení v zahraničí, tak tam převážně fungovalo čtení v on-line prostředí. Probíhalo na Slovensku, v Maďarsku, v Paříži, v Bulharsku a v Amsterdamu. Nebylo to 7. října, protože kolegové z Českých center už promovali Noc literatury od jara letošního roku. Jaro nám trochu zamíchalo s kartami. I Česká centra se musela přizpůsobit," uvedla mluvčí Českých center Petra Jungwirthová.

Noc literatury organizují Česká centra od roku 2006 ve spolupráci se Sdružením evropských národních kulturních institutů EUNIC. Letos se do projektu zapojilo 18 evropských zemí. Potřetí se četla i romská literatura, podruhé ukrajinská.

K projektu se každoročně připojují i regionální knihovny - rekordní počet 72 přihlášených sice klesl na necelých 60, ale i to je úctyhodné číslo. Noc literatury se koná také v zahraničí, i když letos v menší míře než obvykle.

Happening na zahradě pražské vily bratří Čapků,  který zahájil Noc literatury. Foto: Klára Stejskalová