Noční obloha nabízí pohled na pět planet naší soustavy

Pohled na noční oblohu nabídne až do začátku dubna zajímavý úkaz. Jaký, na to se Milena Štráfeldová zeptala Jakuba Rozehnala z pražské Štefánikovy hvězdárny.

"Pokud se večer za soumraku podíváme k západnímu obzoru, budeme moci spatřit jasnou hvězdu. Ve skutečnosti se ale nejedná o hvězdu, je to planeta Venuše. A jak se bude stmívat, budeme moci pozorovat další a další planety. Západně od Venuše nalezneme nízko nad obzorem planetu Merkur. Na opačné straně, směrem na jih, uvidíme červeně zářící Mars, nad jihem zářící Saturn a nad východem nebo jihovýchodem velice jasnou planetu Jupiter.

Potřebují zájemci k tomu, aby mohli sledovat tento úkaz, nějaké speciální dalekohledy?

Tento úkaz je samozřejmě pozorovatelný pouhým okem, všech těchto pět planet znali už starověcí hvězdáři. Pokud ale chceme pozorovat nějaké detaily na povrchu planet, musíme si pochopitelně na pomoc vzít dalekohled.

Zaznamenali jste v souvislosti s těmito pěti planetami větší návštěvnost?

Zaznamenali jsme zvýšený zájem veřejnosti a očekáváme, že během následujících tří týdnů, po které bude tento úkaz pozorovatelný, navštíví hvězdárnu řádově tisíce lidí."

Znovu se tento úkaz na obloze zopakuje až v roce 2036. Pražská hvězdárna připravila pro zájemce speciální pořad i tematikou výstavu, která pět planet přibližuje.