Jaké je to cestovat na Mars? Pět studentů z Česka si to v simulaci vyzkoušelo

Expedice Mars

Jaké je to letět na Mars a vystoupit na povrch této planety? Pět vybraných středoškolských studentů z Česka si to vyzkoušelo. A to v rámci mezinárodního projektu Expedice Mars, který je určený nadaným mladým lidem ve věku 13 až 18 let z Česka i Slovenska. Na simulované misi ve hvězdárně ve Vyškově na Moravě strávila posádka sto hodin, což je nejdelším počinem svého druhu v celé Evropě.

Expedice Mars | Foto: Česká televize

„Cílem Expedice je najít studenty, kteří jsou opravdu zvídaví, chtějí se dozvědět, jak probíhá vesmírná mise, a zajímají se o přírodní vědy. Zároveň musí mít motivaci překonávat sami sebe a snahu zdokonalit se. Expedice je startovací rampa, která sdružuje dohromady nadanou a talentovanou mládež z Česka i Slovenska a otevírá jí nové možnosti,“ popisuje Expedice Mars na webu.

Soutěž vznikla v roce 2004 pod názvem Expedice Vesmír, později Expedice Space (One, Two) a od roku 2007 vystupuje pod současným názvem Expedice Mars. Projekt v posledních letech organizuje spolek Alumni Scientiae Bohemicae za finanční podpory ministerstva školství.

Expedice Mars | Foto: Česká televize

Do letošního 20. ročníku se podle organizátorů přihlásilo kolem 200 zájemců. Konečnou pětici studentů, kteří se účastní mise, organizátoři předem pečlivě vybírají. Prověřuje se jejich fyzická i psychická odolnost. Například před čtyřmi lety se výstupu zúčastnila čistě dívčí slovenská posádka, letos byli všichni vybraní z Česka. Expedice se zúčastnili pod jednou z pěti odborností - biolog, fyzik, inženýr, konstruktér a popularizátor.

Expedice Mars | Foto: Česká televize

„Účastníci zažívají průběh skutečného letu do vesmíru. Hlavním účelem je plně prověřit schopnosti pěti nadaných studentů. Během svého letu mají všichni členové posádky na starosti péči o interiér kosmické lodi, práci na vědeckých experimentech a také přípravu výstupu na povrch Marsu,“ popsal designér simulace Samuel Amrich.

Mladí astronauti si vyzkouší každodenní život na palubě kosmické lodi i krize, které mohou nastat, například karanténu nebo poruchu počítačů. Celá posádka je odstřižena od okolního světa a čas tráví v oddělených místnostech na hvězdárně. Jejich jediným spojením se zemí je komunikace s řídícím střediskem prostřednictvím centrálního počítače, ze kterého dostávají pokyny.

Foto: Expedice na Mars

Zkušenosti i přátele

Zajímavostí je, že všichni organizátoři projektu jsou zároveň i jeho bývalými účastníky. Jednou z nich byla i velitelka odbornosti biologů Kateřina Sochorová.

Foto: Expedice na Mars

„Expedice Mars mi dala nejenom spoustu zkušeností, ale především jsem díky ní poznala mnoho přátel na celý život. Zároveň jsem si ověřila své schopnosti od týmové spolupráce přes komunikaci až ke kritickému myšlení,” prozradila, co jí expedice přinesla.

Hlavním cílem projektu podle organizátorů není výzkum, ale podpora talentované mládeži a rozvíjení jejích znalostí a kompetencí. Účastníci se také následně stávají i úspěšnými žadateli na takových univerzitách, jakými jsou Cambridge nebo Oxford.

Autor: Katarína Brezovská | Zdroj: Expedice Mars
klíčové slovo:
spustit audio